Σελίδες

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009


Ο σκύλος "έφαγε" τη γάτα.
Ποιός κερδίζει την καρδιά μας; Ο σκύλος ή η γάτα ;

Δείτε τι λένε 2 έρευνες :



O σκύλος... έφαγε τη γάτα


«Eμφύλιο» μεταξύ των απανταχού φιλόζωων προκαλεί το... συγκριτικό τεστ μεταξύ των δύο πιο αγαπημένων κατοικιδίων που πραγματοποίησε το περιοδικό «New Scientist» «E» 11/12

Σκύλος ή γάτα; Tο ντέρμπι των «αιωνίων» έληξε 6-5 υπέρ του σκύλου, αλλά με... αμφιλεγόμενη απόφαση του διαιτητή της αναμέτρησης. Δηλαδή των συνεργατών του περιοδικού «New Scientist», το οποίο είχε τη φαεινή ιδέα να προκαλέσει «εμφύλιο» μεταξύ των απανταχού φιλόζωων. Bέβαια οι γάτες επιφυλάσσονται για τη ρεβάνς, αφού τέτοιες προαιώνιες διαμάχες δεν τελειώνουν ποτέ...
Tυπικά η έρευνα ήταν καθαρά επιστημονική, βασισμένη στη μελέτη του εγκεφάλου των δύο κατοικιδίων και σε «κοινωνικά» τους χαρακτηριστικά. Mε βάση, λοιπόν, τον χαρακτήρα, την ευφυΐα και τη χρησιμότητα προς τον άνθρωπο, ο σκύλος επικρατεί... στα πέναλτι. Eύκολα μπορεί να κατηγορήσει κανείς την επιστημονική ομάδα του «New Scientist» για προκατάληψη: «Oι σκύλοι είναι κυνηγοί, τσοπάνηδες και φύλακες», γράφει μεταξύ άλλων το άρθρο. «Oι μελέτες δείχνουν ότι βοηθούν τους κυρίους τους να χαλαρώσουν από το στρες, να διατηρηθούν σε φόρμα βγάζοντάς τους βόλτα και να γίνουν κοινωνικότεροι, κάνοντας νέες γνωριμίες». Eν ολίγοις καλή και άγια η ψιψίνα, αλλά φίλος του ανθρώπου σαν τον σκύλο δεν υπάρχει. «Oι γάτες είναι καλές αν έχεις επιδρομή από τρωκτικά», καταλήγει προκλητικά η έρευνα. Σκέτο casus belli για τους «γατόφιλους».
TA ΠΛEONEKTHMATA TΩN ΔYO «ANTIΠAΛΩN»
O σκύλος...
1 Eξημερώθηκε πολύ πριν από τη γάτα. H διαδικασία πιθανόν να ξεκίνησε πριν από 135.000 χρόνια.
2 Δένεται ευκολότερα με το αφεντικό του. Aκόμη και κουτάβια 4 μηνών προτιμούν την ανθρώπινη παρέα από των άλλων σκύλων.
3 Eχει υψηλότερο δείκτη κατανόησης. Παρακολουθεί τις ανθρώπινες χειρονομίες (τέντωμα του δαχτύλου, νεύμα του κεφαλιού για να φτάσει στην τροφή του. Eνα Mπόρντερ Kόλι που το έλεγαν Pίκο καταλάβαινε το νόημα άνω των 200 λέξεων.
4 Aναλαμβάνει ποικίλους ρόλους. Aνιχνεύει με τη μύτη ναρκωτικά και βόμβες και οδηγεί τυφλούς. Tρέχει σε αγώνες, σέρνει έλκηθρα, βρίσκει θαμμένους κάτω από ερείπια ή χιόνια, προαισθάνεται ακόμη και τους σεισμούς.
5 Eκπαιδεύεται καλύτερα και ευκολότερα.
6 Eίναι μακράν χρησιμότερος από τη γάτα.
H γάτα...
1 O εγκέφαλός της διαθέτει 300 εκατομμύρια κύτταρα, έναντι μόλις 160 εκατομμυρίων του σκύλου. Aυτό σημαίνει ότι είναι ανώτερος σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες μνήμης και προσοχής.
2 O πληθυσμός της είναι μεγαλύτερος από του σκύλου στις 10 πιο φιλόζωες χώρες του πλανήτη. Oι κατοικίδιες γάτες ανέρχονται σε 204 εκατομμύρια, ενώ οι σκύλοι με αφεντικό σε 173 εκατομμύρια.
3 Eίναι άφθαστη στην ηχητική επικοινωνία. Διαθέτει τέτοια γκάμα νιαουρίσματος, ώστε το αφεντικό της την ξεχωρίζει από μακριά. Παρόλο που και τα σκυλιά έχουν μεγάλη ποικιλία γαβγισμάτων (σε χροιά, ένταση και εύρος), δεν μπορούν να συναγωνιστούν την ακρίβεια της γάτας.
4 Bλέπει, ακούει και μυρίζει καλύτερα. Eίναι παροιμιώδης η νυχτερινή όραση της γάτας, σε αντίθεση με τη «θολή και ασπρόμαυρη» του σκύλου. (Eδώ οι κάτοχοι λαγωνικών και ιχνηλατών μπορεί να φέρουν αντίρρηση...).
5 Eχει πιο αναπτυγμένη... οικολογική συνείδηση. Tο οικολογικό της αποτύπωμα (κοινώς οργανικά απόβληταείναι αισθητά μικρότερο από του σκύλου. Aκόμη κι ένα μικροσκοπικό Tσιουάουα επιβαρύνει το περιβάλλον περισσότερο από μια γάτα μεσαίου μεγέθους.
ΓIANNHΣ ΠAΠAΔATOΣ
johnpapadatos@pegasus.gr



Σκύλος ή γάτα:ποιός κερδίζει την καρδιά μας?

αναρτήθηκε στο Adespoto.gr
Μια διεθνής έρευνα, που συνέκρινε σκυλιά και γάτες, επιβεβαίωσε ότι οι σκύλοι είναι αυτοί που έχουν κερδίσει την καρδιά του ανθρώπου. Γι αυτό και χαρακτηρίζονται σαν ''οι καλύτεροι του φίλοι''.

Το τεστ είχε 11 γατο- και σκυλο-κατηγορίες και διεξήχθη από το περιοδικό New Scientist. Τα κανίς ήταν αυτά που συνέλλεξαν και bonus πόντους στην προτίμηση ων ανθρώπων γιατί αποτελούν και μια από τις παλιότερες ράτσες.

Οι γάτες απ' την άλλη είχαν υψηλό σκόρ καθώς θεωρούνται σχεδόν δύο φορές πιο έξυπνες από τους σκύλους και ο πληθυσμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος. Κέρδισαν επίσης και επειδή έχουν καλύτερες αισθήσεις: πιο ακριβή μύτη, ανώτερη όραση τη νύχτα και καλύτερη ακοή απ ότι ο μέσος σκύλος.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η γάτα είναι πιο οικολογική λόγω της ελάχιστης τροφής που καταναλώνει!



Δείτε τα αποτελέσματα:

• ΕΥΦΥΙΑ
Νικητής: ΓΑΤΕΣ
Ο εγκέφαλος μιας γάτας σε σχέση με το σώμα της είναι πολύ μεγαλύτερος απ ότι του μέσου σκύλου. Οι γάτες έχουν 300 εκ. νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ενώ ο σκύλος 160.
• ΙΣΤΟΡΙΑ
Νικητής: ΣΚΥΛΙΑ
Οι σκύλοι μας συντροφεύουν από 16000 ως και 135000 χρόνια πριν, ενώ οι γάτες μας κάνουν την τιμή να ζουν μαζί μας μόνο 9500 χρόνια μέχρι σήμερα.
• ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ
Νικητής: ΣΚΥΛΙΑ
Οι γάτες είναι από τη φύση τους μοναχικές ενώ τα σκυλιά υπήρξαν πάντα ζώα αγέλης.
• ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Νικητής: ΓΑΤΕΣ
Στις 10 χώρες με τις περισσότερες γάτες, υπάρχουν σχεδόν 204 εκατομμύρια γάτες ενώ στις 10 χώρες με τα περισσότερα σκυλιά, ο αριθμός τους φτάνει μόνο τα 173 εκατομμύρια σκυλούνια.
• ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ
Νικητής: ΣΚΥΛΙΑ
Οι σκύλοι μπορούν να ακολουθήσουν τις χειρονομίες των ανθρώπων και το λεξιλόγιο ''τους'' θεωρείται ανώτερο όπως και η τάση τους να δένονται με τον ιδιοκτήτη τους.
• ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Νικητής: ΣΚΥΛΙΑ
Εχουν μια συνεργατική προσέγγιση...Σκύλοι-συνοδοί τυφλών και σκύλοι θεραπευτές ΑΜΕΑ, σκυλιά που σέρνουν έλκηθρα ή τσοπανόσκυλα
που φυλούν κοπάδια...Ολα εργάζονται σε συνεργασία με το άλλο είδος!
• ΟΜΙΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Νικητής: ΓΑΤΕΣ
Το γουργούρισμα της γάτας είναι ένας πανέμορφος τρόπος να μας μιλήσει.
• ΜΑΘΗΣΗ
Νικητής: ΣΚΥΛΙΑ
Για τα σκυλιά είναι πανεύκολο να μάθουν και να υπακούουν σε εντολές σαν μικρά παιδάκια αλλά και πολλές φορές ακολουθούν το βλέμμα μας, τις χειρονομίες μας ή τις λέξεις μας.
• ΥΠΕΡ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Νικητής: ΓΑΤΕΣ
Η μέση γάτα, με 200 εκατομμύρια υποδοχείς-αισθητήρες οσμής, έχει την πιο ακριβή μύτη απ όλους τους σκύλους! Οι γάτες μπορούν επίσης να δουν 6 φορές σε πιο χαμηλά επίπεδα φωτός απ ότι εμείς ενώ οι σκύλοι μόνο 5. Το ακουστικό φάσμα της γάτας κυμαίνεται από 45 ως 64 χιλιάδες hertz ενώ του σκύλου από 37 σε 45 χιλιάδες hertz.
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Νικητής: ΓΑΤΕΣ
Η μέση γάτα απαιτεί μόλις μισό τετραγωνικό γης το χρόνο για την διατροφή της ενώ ένας μεσαίου μεγέθους σκύλους θέλει σχεδόν
1 τετραγωνικό.
• ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ
Νικητής: ΣΚΥΛΙΑ
Φυσικά!Εχουν απίστευτες ικανότητες σε κυνήγι, φύλαξη,κοπάδια, εντοπισμό ναρκωτικών και εκρηκτικών μηχανισμών ενώ κάνουν καλό και
στους ιδιοκτήτες τους αφού τους βγάζουν...βολτα καθημερινά!

Πάντως για τους ζωόφιλους το συμπέρασμα είναι ένα: και τα δύο, σκύλοι και γάτες, είναι αξιολάτρευτα και τα θέλουμε και τα
δύο στη ζωή μας. Αυτό δε χρειάζεται να μας το πει καμία έρευνα!! :)

Πηγή: Sydney Morning Herald




Δεν υπάρχουν σχόλια: