Σελίδες

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009


Έκτακτη συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ
για τα τροχαία ατυχήματα
με θύματα αρκούδες


Έκτακτη συνάντηση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» συγκάλεσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, την Τετάρτη. Στη συνάντηση μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Ευάγγελος Μπαλτάς, ο Γενικός Διευθυντής της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ» Ιωάννης Ρεντζεπέρης, εκπρόσωποι των νομαρχιών Γρεβενών, Καστοριάς και Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ». Τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Γιάννης Μπουτάρης, ο Διευθυντής Χρήστος Ζούρας και ο Δρ. Βιολογίας και Επιστημονικός Συνεργάτης Αλέξανδρος Καραμανλίδης, ενώ δεν παρευρέθη ο εκπρόσωπος της νομαρχίας Φλώρινας.


Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκε:

α. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ θα αναλάβει να ενισχύσει τον φράχτη και όπου χρειάζεται θα τοποθετηθούν ηλεκτροφόρες περιφράξεις (αφού παραδέχτηκε ότι ο υπάρχων φράχτης είναι ανεπαρκής) στα σημεία του βιοτόπου της αρκούδας που διασχίζει η ΕΓΝΑΤΙΑ και οι κάθετοί της.

β. Κατά τις νυχτερινές ώρες υπάλληλοι της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ θα περιπολούν επί της Εγνατίας Οδού προκειμένου να διαπιστώνουν και να επιδιορθώνουν τυχόν παρεμβάσεις στην υπάρχουσα περίφραξη.

γ. Σε όλη την έκταση του βιοτόπου της αρκούδας και κατά μήκος του οδικού δικτύου θα τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες οι οποίες θα σηματοδοτούν το βιότοπο της αρκούδας και θα ενημερώνουν τους οδηγούς για την πιθανότητα εμφάνισής της. Οι πινακίδες αυτές δε θα είναι απλά προειδοποιητικές, αλλά ουσιαστικά ενημερωτικές για την ύπαρξη του βιοτόπου.

Ακόμη, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει δράσεις που θα στοχεύουν στην προστασία της ανθρώπινης περιουσίας παράλληλα όμως και στη διευκόλυνση της ζωής της αρκούδας. Τα μέτρα τα οποία συζητήθηκαν, θα αξιολογηθούν και θα εφαρμοστούν είναι:

α. Εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, όπως φυτοφράχτες, δασώσεις με καρποφόρα δέντρα, καθαρισμός δασικών εκτάσεων που συνορεύουν με οικισμούς και άλλα, όπως περιγράφονται σε πρόταση που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

β. Αυστηρή εφαρμογή για τον περιορισμό των άναρχων σκουπιδότοπων και πιθανή προμήθεια ειδικών κάδων, που να μην μπορούν να παραβιαστούν από αρκούδες.

γ. Χρηματοδότηση καμπάνιας ενημέρωσης των τοπικών πληθυσμών για την ομαλή συμβίωση ανθρώπου και αρκούδας.

δ. Οργάνωση ομάδων έκτακτης επέμβασης υπό τις διευθύνσεις δασικών υπηρεσιών κάθε νομού αλλά και την απαραίτητη παρουσία μελών των περιβαλλοντικών οργανώσεων που θα εφαρμόσουν όλα τα παραπάνω μέτρα.

Επιπλέον, ο κύριος Σουφλιάς δεσμεύτηκε για άμεση συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη προκειμένου να κινηθεί το θέμα των «στάσιμων» αδιάθετων κονδυλίων για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, δηλαδή για την επιδότηση των κτηνοτρόφων και των αγροτών για την αγορά ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ελληνικών ποιμενικών σκύλων.

Πολύ σημαντικό είναι ότι αναφέρθηκαν τα "στάσιμα" αδιάθετα κονδύλια για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα (επιδότηση κτηνοτρόφων και αγροτών για την αγορά ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ελληνικών ποιμενικών σκύλων) και ο Υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση συνεργασία και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη προκειμένου να κινηθεί το θέμα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ήδη κατέθεσε πρόταση συνέχισης του προγράμματος αναπαραγωγής και επαναδιάδοσης του ελληνικού ποιμενικού σκύλου ως μέτρο που μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση αρκούδων κοντά σε κατοικημένους οικισμούς.

(πηγή http://www.arkturos.worldpress.com/)



Δεν υπάρχουν σχόλια: