Σελίδες

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009



Καταγγελία για τις ευθανασίες του ΣΥΠΠΑΖΑΘ

από το adespoto.gr


Σαν συνέχεια του άρθρου από το σωματείο Η ΑΓΑΠΗ σχετικά με τις ύποπτες περισυλλογές αδέσποτων στην Θεσσαλονίκη, δημοσιεύουμε τις καταγγελίες που έχουν κάνει τα φιλοζωϊκά σωματεία αλλά και αυτή που έχουν κάνει ιδώτες ζωόφιλοι. Αξίζει να δείτε και το ενημερωτικό φυλλάδιο του νέου αυτού Συνδέσμου, που φυσικά αναφέρει και πάλι τα... επιθετικά σκυλιά. Από 8 σκυλιά που περισυνέλλεξαν, καταδίκασαν τους 7 σε ευθανασία, χωρίς λόγο , όπως μας πληροφορεί ζωόφιλη από τη Θεσσαλονίκη.








ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ:


ΠΡΟΣ
το Σύνδεσμο Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στην Καλαμαριά (οδός Κυζίκου αριθμ. 39) κι εκπροσωπείται νόμιμα.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ :
Διεύθυνση κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (οδός Σολωμού αριθμ. 1)
ΘΕΜΑ : Επικείμενη εφαρμογή της μεθόδου ευθανασίας σε περισυλλεγέντα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλους).

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 9 Ιουνίου 2009

Όπως πληροφορηθήκαμε, πρόσφατα περισυνελλέγησαν από το Σύνδεσμό σας οκτώ (8) αδέσποτα ζώα (σκύλοι) από περιοχές των Δήμων …………………………………. Μετά δε από κτηνιατρική εξέταση, που φέρεται να έγινε, κρίθηκαν τα επτά (7) απ΄ αυτά ως «επικίνδυνα» κι αποφασίστηκε η ευθανασία τους.
Επειδή ως κάτοικοι της περιοχής της δικαιοδοσίας του Συνδέσμου σας αλλά και ως εκ του σκοπού των καταστατικών μας και του νόμου (3170/2003) έχουμε έννομο συμφέρον να γνωρίσουμε εάν εν προκειμένω πληρούνταν οι νόμιμες (άρθρο 7 παραγρ. 5 ν. 3170/2003, άρθρα 6,7 Υ.Α. 280239/2003 κλπ) προϋποθέσεις για την επιλογή της μεθόδου της ευθανασίας και εάν τηρήθηκαν από το Σύνδεσμο οι απαιτούμενες σχετικές νόμιμες διατυπώσεις και διαδικασίες (ειδικότερα : εάν εκδόθηκε σχετική ομόφωνη και αιτιολογημένη απόφαση από το κατά το νόμο αρμόδιο συλλογικό όργανο).
Επειδή εξάλλου κατά πληροφορίες δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος ευθανασίας των ως άνω αδέσποτων ζώων καθόσον αυτά δεν είναι «επικίνδυνα» σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περίπτωση γ του άρθρου 1 του ν. 3170/2003.
Για τους λόγους αυτούς αιτούμεθα :
1) Να μας χορηγήσετε πιστό αντίγραφο του πρακτικού συνεδρίασης του αρμοδίου συλλογικού οργάνου που απεφάσισε την ευθανασία καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο εκ του οικείου φακέλου. Σε περίπτωση μη χορήγησης όλων των ανωτέρω εγγράφων και μετά την παρέλευση τριών (3) εργασίμων ημερών από σήμερα σας γνωστοποιούμε ότι θα προβούμε στην έκδοση σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας για τη χορήγηση των εγγράφων αυτών.
2) Να αναστείλετε άμεσα κι επ΄ αόριστον την απόφασή σας για ευθανασία των εν θέματι σκύλων. Σε περίπτωση τυχόν άμεσης (εν όλω ή εν μέρει) εφαρμογής της ευθανασίας, σας γνωστοποιούμε ότι θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να υποβάλουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το θέμα αυτό ενώπιον του αρμοδίου εισαγγελέως πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση σας καλούμε :
Να επιλέξετε την οδό της ουσιαστικής και καλόπιστης συνεργασίας και ………………με τα νομίμως συνεστημένα και αναγνωρισμένα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σας προς ευόδωση του κοινού μας (πιστεύουμε) αγώνα και σκοπού της προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της περιοχής μας όπως ορίζουν και οι σχετικές διατάξεις της κείμενης σχετικής νομοθεσίας.
Ως αντιπρόσωπο, πληρεξούσιο και αντίκλητο (προς ον θα κοινοποιηθούν τα ανωτέρω έγγραφα) ορίζουμε κοινόν δι΄άπαντας τους αιτούντας τ……………………………., κάτοικο ………………..(οδός…..αριθμ…..) τηλέφ. 2310-………
Με τιμή
ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ

- - - - - -

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΖΩΟΦΙΛΩΝ



ΠΡΟΣ
Το Σύνδεσμο Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ).

ΘΕΜΑ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΙΤΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ (ΣΚΥΛΩΝ)


Θεσσαλονίκη 12/06/2009

Σήμερα 12/06/2009 και ώρα περίπου 10πμ αντιληφθήκαμε τελείως τυχαία μπροστά στην οικοδομή όπου διαμένουμε στην οδό ... στη Θεσσαλονίκη όχημα του συνδέσμου σας με 2 υπαλλήλους να επιχειρούν να επιβιβάσουν δύο (2) αδέσποτους σκύλους.
Ζητήσαμε με πολύ ενδιαφέρον εξηγήσεις για την ενέργεια αυτή, διότι οι δύο (2) σκύλοι διαμένουν στον περιβάλλοντα χώρο της οικοδομής έξι (6) και ένα (1) έτη αντίστοιχα, χωρίς να δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα’ τονίσαμε, επίσης, ότι έχουν την πλήρη φροντίδα μας σε θέματα τροφής, περίθαλψης, εμβολιασμών, στειρώσεων και αποπαρασιτώσεων.
Οι υπάλληλοι του συνδέσμου σας μας εξήγησαν ότι βρέθηκαν στο χώρο μας κατόπιν καταγγελίας συγκεκριμένης κυρίας, η οποία τους συνόδευε και υποστήριζε ότι δέχτηκε «επίθεση» απο τους συγκεκριμένους σκύλους. Επειδή σε αυτήν την «επίθεση» που έλαβε χώρα στις 09/06/2009, έτυχε να είμαι η μοναδική μάρτυρας (...), μπορώ να δηλώσω ότι οι σκύλοι απλώς γαύγισαν προς το μέρος της καταγγέλουσας (σαν ένδειξη προστασίας προς το άτομο μου) και κράτησαν απόσταση τουλάχιστον 2-3 μέτρων απο αυτήν. Ήταν φυσικό για ένα άτομο μη εξοικειωμένο με τα ζώα να φοβηθεί, αλλά δε συνέβη τίποτα παραπάνω και το συμβάν έληξε εκεί.
Άλλωστε, παρουσία των υπαλλήλων σας, η καταγγέλουσα διευκρίνισε ότι ως «επίθεση» εξέλαβε το γαύγισμα των σκύλων και ότι σε καμία περίπτωση δεν την πλησίασαν ούτε τη δάγκωσαν, αλλά τρομοκρατήθηκε στη θέα των δοντιών του πιο μικρόσωμου σκύλου (υγιέστατου θηλυκού, στειρωμένου, ενός [1] έτους), γεγονότα που κατά δήλωση της διατυπώθηκαν και στην γραπτή καταγγελία της προς εσάς.
Η αντίδραση μας ήταν άμεση και έντονη, έχοντας θορυβηθεί από την αίτηση που κατατέθηκε στο σύνδεσμο σας στις 09/06/2009, από πέντε (5) φιλοζωικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την από μέρους σας «εφαρμογή της μεθόδου ευθανασίας σε περισυλλεγέντα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλους)», που χαρακτηρίστηκαν ως «επικίνδυνα» και ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται για την απόδοση αυτού του χαρακτηρισμού.
Ευτυχώς για εμάς, καταφέραμε να αναβληθεί η περισυλλογή των δύο (2) ζώων, μετά και απο την παρέμβαση ιδιοκτήτη σχολής οδηγών (του οποίου τα στοιχεία βρίσκονται στην κατοχή μας και μπορούμε να γνωστοποιήσουμε αν κριθεί αναγκαίο). Ο συγκεκριμένος κύριος πραγματοποιεί καθημερινά μαθήματα οδήγησης στο χώρο γύρω από την οικοδομή, ήταν παρών στο περιστατικό και διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους σας ότι οι δύο (2) σκύλοι είναι ήρεμοι και δεν ενοχλούν. Βέβαια, εισπράξαμε απο μέρους των υπαλλήλων σας τη «διαβεβαίωση» ότι θα «περιπολούν» την περιοχή και θα επανέλθουν με την πρώτη ευκαιρία για να απομακρύνουν τα «επικίνδυνα» ζώα.
Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, με ποια κριτήρια είστε σε θέση σαν σύνδεσμος να χαρακτηρίζετε ως επικίνδυνους τους σκύλους που γαυγίζουν (!), τη στιγμή που ο Ν.3170/2003 ορίζει ευθαρσώς ότι «επικίνδυνο είναι ένα ζώο συντροφίας που εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζωα»; Μήπως το γαύγισμα αποτελεί για εσάς έντονη επιθετική συμπεριφορά;
Και γιατί όσες φορές επικοινωνήσαμε στο παρελθόν μαζί σας τηλεφωνικώς για τα συγκεκριμένα ζώα, για θέματα στειρώσεων και περίθαλψης (που βρίσκονται και αυτά στις αρμοδιότητες σας) δεν ήσασταν ποτέ διαθέσιμοι; Αντιθέτως, σπεύσατε με μεγάλο ζήλο και μόλις δύο (2) μέρες μετά το συμβάν να απομακρύνετε τους «επικίνδυνους» σκύλους!
Μήπως έπρεπε και πρέπει στο εξής να απευθυνόμαστε κι εμείς γραπτώς σε εσάς για να έχουμε την ίδια άμεση και ένθερμη ανταπόκριση στα αιτήματα μας;
Ή μήπως τελικά η ευαισθησία σας για τα αδέσποτα ζώα εξαντλείται στο να τα απομακρύνετε από το χώρο που τα φροντίζουν και να τα οδηγείτε σε ένα αβέβαιο μέλλον;
Παρακαλούμε να αναστείλετε την απόφαση για την απομάκρυνση των σκύλων από την περιοχή μας και ζητούμε την άμεση και έγγραφη απάντηση σας, στην οποία α) θα κοινοποιείται το περιεχόμενο της καταγγελίας της κυρίας που προσέφυγε σε εσάς και β) θα αναφέρονται αναλυτικά οι διαδικασίες που εφαρμόζετε για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων και το χαρακτηρισμό τους ως «επικίνδυνα». Μέχρι να λάβουμε την απάντηση σας, επιφυλασσόμαστε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο σε περίπτωση απροειδοποίητης απομάκρυνσης των συγκεκριμένων ζώων.

Με εκτίμηση
....................................................

- - - - - -

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε από το ΣΥΠΠΑΖΑΘ


Σας το παραθέτουμε ως έχει για να γνωρίζετε που πρέπει να απευθύνεστε αλλά και ποιους να πιέζετε όταν έχετε κάποιο σχετικό πρόβλημα.

“ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.
Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Συμμετέχουν οι Δήμοι:
Βασιλικών
Επανομής
Θερμαϊκού
Θέρμης
Καλαμαριάς
Ν. Μηχανιώνας
Μίκρας
Πανοράματος
Πεύκων
Πυλαίας
Χορτιάτη

Αγαπητοί συνδημότες,
εμείς οι δήμαρχοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης σας απευθύνουμε θερμό φιλικό χαιρετισμό. Ο Σύνδεσμος που δημιουργήσαμε αποτελεί τη συνισταμένη της κοινής μας θέλησης να συνεργασθούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή μας. Η συμμετοχή σας στην προσπάθεια αυτή είναι καθοριστική για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο Σύνδεσμος των Δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συλλόγους των κτηνιάτρων και την Διεύθυνση κτηνιατρικής του νομού Θεσσαλονίκης εφαρμόζει προγράμματα στειρώσεων, εμβολιασμών και αποπαρασιτισμών αδέσποτων ζώων.
Εάν έχετε εντοπίσει κάποιο τραυματισμένο, άρρωστο ή επιθετικό ζώο, ή εάν θέλετε να υιοθετήσετε κάποιο ζώο, τηλεφωνήστε στα γραφεία του συνδέσμου μας.
2310 438.496
Fax: 2310 438.941
ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.
Κυζίκου 39 & Παπαδιαμάντη, ΤΚ 551 33, Καλαμαριά”




Δεν υπάρχουν σχόλια: