Σελίδες

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Έκκληση της Greenpeace στην Ιαπωνική κυβέρνηση να τερματίσει τον άδικο σκοτωμό φαλαινών


Με αφορμή την επιστροφή του φαλαινοθηρικού στόλου από το Νότιο Ωκεανό, η Greenpeace κάνει έκκληση στην Ιαπωνική Κυβέρνηση να προχωρήσει στον τερματισμό του άδικου σκοτωμού των φαλαινών.Aκτιβιστές της Greenpeace υποδέχτηκαν τον Ιαπωνικό φαλαινοθηρικό στόλο, στο Σιμονοσέκι.
Στα χέρια τους κρατούσαν πανό με το μήνυμα: «Φαλαινοθηρία στον Νότιο Ωκεανό: Παρανομίες, ψέματα και 1,2 δισεκατομμύρια Γεν (9 εκατομμύρια €) των φορολογούμενων πολιτών». Η περιβαλλοντική οργάνωση επίσης τεκμηρίωσε με φωτογραφίες το ξεφόρτωμα του κρέατος των φαλαινών που είχαν θανατωθεί για «επιστημονική έρευνα» στο Θαλάσσιο Καταφύγιο του Νότιου Ωκεανού.



Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που οι ακτιβιστές της Greenpeace Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι αποκάλυψαν το σκάνδαλο λαθρεμπορίας του κρέατος των φαλαινών. Συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 3-10 χρόνια ενώ τίποτα δεν έχει γίνει για να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι πίσω από το σκάνδαλο.

Τα παράνομα κουτιά που εντόπισαν οι Σάτο και Σουζούκι το Μάιο του 2008, συνοδεύονταν από πλαστογραφημένα έγγραφα που δήλωναν ότι περιείχαν «χαρτόνι» και μεταφέρονταν στα σπίτια των μελών του πληρώματος. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές αυτή ήταν η συνηθισμένη διαδικασία την οποία φυσικά η Υπηρεσία Αλιείας, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών και η εταιρεία διανομής Kyodo Senpaku αρνήθηκαν δημόσια. Αργότερα άλλαξαν τη δήλωσή τους λέγοντας πως το κρέας αυτό ήταν αναμνηστικό δώρο για τα μέλη του στόλου!

«Λόγω της εμπλοκής του φαλαινοθηρικού στόλου στο σκάνδαλο λαθρεμπορίας, η Greenpeace ζήτησε την καταγραφή όλου του κρέατος που ξεφορτώνεται από τα πλοία», δήλωσε ο Γιουνίτσι Σάτο, στέλεχος του Ιαπωνικού γραφείου της Greenpeace. «Εάν αυτή η πρακτική των “αναμνηστικών δώρων” έχει νομιμοποιηθεί, τότε οι φορολογούμενοι Ιάπωνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιο ήταν το ποσοστό των χρημάτων που προορίστηκε για την αγορά αυτών των δώρων», είπε ο Γιουνίτσι Σάτο.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας, ενώ είχε υποσχεθεί πλήρη διαφάνεια στην έρευνα της υπόθεσης, έβγαλε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις αγοραπωλησίες του κρέατος φάλαινας, τα οποία είχαν λογοκριθεί έντονα, αφού σχεδόν κάθε γραμμή είχε σβηστεί καθιστώντας τα άχρηστα. Επίσης, αρνήθηκε το αίτημα της Greenpeace να ελέγξει τα κουτιά που θα έβγαιναν αυτές τις μέρες από τα πλοία του Στόλου.

Η Greenpeace δηλώνει ότι με τις αποθήκες να ξεχειλίζουν από κρέας φαλαινών για το οποίο δεν υπάρχει ζήτηση, ο φετινός απολογισμός των 680 νεκρών φαλαινών, αν και μικρότερος από τον αρχικό στόχο των 850, παραμένει παράλογος. Ακόμη, η Greenpeace συνεχίζει ανένδοτη την εκστρατεία της ενάντια στον άδικο σκοτωμό αυτού του μεγαλειώδους θηλαστικού και απαιτούμε τον τερματισμό αυτού του ανήθικου, παράνομου και ασύμφορου κυνηγιού.

Φέτος, η Greenpeace αποφάσισε να μην ταξιδέψει στο Νότιο Ωκεανό , όπως είχε κάνει άλλες χρονιές σώζοντας δεκάδες φάλαινες από σίγουρο θάνατο. Θέλησε να επικεντρωθεί στην υπεράσπιση των δύο ακτιβιστών και να συνεχίσει την εκστρατεία της ενάντια στη φαλαινοθηρία σε πολιτικό επίπεδο, πιέζοντας τις Ιαπωνικές Αρχές να ερευνήσουν τις πραγματικές συνθήκες και δραστηριότητες γύρω από το δήθεν επιστημονικό φαλαινοθηρικό πρόγραμμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: