Σελίδες

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Επιστολές ΠΦΠΟ προς Δήμο Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα

Επιστολές προς τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ.Καμίνη και την Επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων απέστειλε η ΠΦΠΟ για θέματα που αφορούν στο καταφύγιο του Δήμου και το ΔΙΚΕΠΑΖ :

Προς:  Δήμαρχο  κ. Γ. Καμίνη
  Επικεφαλή αξιωματικής αντιπολίτευσης  κ. Γ. Σακελλαρίδη
  Αντιδήμαρχο κ. Γ. Αποστολόπουλο

Θέμα: : Αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων και ΔΙΚΕΠΑΖ



 


Με μεγάλη ανησυχία  παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα. Μετά από μια μακρά περίοδο χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη παρά μόνο σε εθελοντική βάση, αλλά και με πολλά προβλήματα στο καταφύγιο στα Μέγαρα, ελπίζαμε  ότι θα αποκατασταθεί κάποια στιγμή η ομαλότητα του προγράμματος. Αντίθετα προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η δημοτική αρχή μέσου του νέου αντιδημάρχου της κ. Γ. Αποστολόπουλου εξετάζει την πιθανότητα  να αναθέσει το πρόγραμμα στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Σχιστό .
Ενώ υπάρχουν προβλήματα επιβίωσης του κέντρου , όπως τονίζει ο πρόεδρος του κ. Γουρδομιχάλης, αλλά και ενώ κατά γενική ομολογία το ΔΙΚΕΠΑΖ αδυνατεί να εκπληρώσει σωστά τις υποχρεώσεις του απέναντι στους συνεργαζόμενους Δήμους , η Δημοτική Αρχή της Αθήνας έκρινε ότι το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί την λύση στα προβλήματα που ο Δήμος Αθηναίων απέτυχε να λύσει .
Άραγε πόσο ενήμεροι είναι οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου Αθηναίων για τα προβλήματα στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων από το ΔΙΚΕΠΑΖ;
Γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι :
Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες υπήρχε στο ΔΙΚΕΠΑΖ πολλαπλάσιος αριθμός ζώων από αυτόν που μπορεί να φιλοξενήσει , με τα ζώα να ζουν συνωστισμένα σε κλουβιά (προορισμένα για την διαβίωση ενός μόνο ζώου) ανά ομάδες μεγαλύτερες των 5 ζώων . Κάτι απόλυτα αναμενόμενο, εφ’ όσον το ΔΙΚΕΠΑΖ εξυπηρετεί πλέον υπερπολλαπλάσιους δήμους απ’ όταν  άρχισε την λειτουργία του  με τις ίδιες εγκαταστάσεις . Ακόμα και χώροι προαυλισμού μετατράπηκαν σε κλουβιά για την φιλοξενία ζώων.
Τις τελευταίες εβδομάδες , επιχειρήθηκε ένα άδειασμα των κλουβιών, πετώντας στον δρόμο ζώα που δεν είχαν καν τελειώσει την θεραπεία τους, αλλά και εκβιάζοντας φιλοζωικά σωματεία να υιοθετήσουν ζώα για να συνεχίσουν την θεραπεία τους  αλλιώς θα τους γίνονταν ‘’ ευθανασία’’.
Η  διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ αρνείται  πλέον να κάνει θεραπεία λεϊσμανίασης κατά παράβαση του αρθρ. 17α, παρ.2 του Ν4235/14 -όπου ορίζεται   η υποχρεωτική θεραπεία σε αδέσποτα ζώα που δεν έχουν μη αναστρέψιμες βλάβες  από τους Δήμους- και οδηγεί τα ζώα στην ευθανασία αν δεν τα αναλάβει κάποιος φιλόζωος ή φιλοζωικό σωματείο. Ούτως ή άλλως οι  θεραπείες λεϊσμανίασης γίνονταν μετά από επιμονή των φιλόζωων και με δική τους επιβάρυνση όσον αφορά στα φάρμακα.
Δεν γίνονται πλήρεις εργαστηριακές εξετάσεις στα ζώα και αυτές που γίνονται, στέλνονται σε εξωτερικά εργαστήρια με άσχημες καθυστερήσεις λήψης  αποτελεσμάτων  για την ζωή των ζώων.
Δεν επιτελούνται  σημαντικές κτηνιατρικές πράξεις, όπως πχ οι ορθοπεδικές επεμβάσεις, αλλά και καμία κτηνιατρική πράξη που αφορά στις γάτες.
Δεν επιτρέπεται η είσοδος στα μέλη φιλοζωικών σωματείων συνεργαζόμενων με το ΔΙΚΕΠΑΖ Δήμων, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και των πρωτόκολλων συνεργασίας που έχουν υπογραφεί, επειδή τα μέλη αυτά κατήγγειλαν  πριν περίπου τρία χρόνια τις απαράδεκτες συνθήκες περίθαλψης και διαβίωσης των ζώων  στο συγκεκριμένο κέντρο.
Οι περισυλλογές και επανατοποθετήσεις  γίνονται μόνο συγκεκριμένη ημέρα για κάθε Δήμο, ενώ στον Δήμο της Αθήνας υπάρχει ανάγκη για καθημερινή περισυλλογή λόγω των πολλών περιστατικών.
Λόγω των ανεπαρκών μέτρων αποφυγής της διαφυγής των ζώων από τον χώρο του ΔΙΚΕΠΑΖ, πολλά ζώα έχουν δραπετεύσει και χαθεί στο βουνό.
Λόγω των ανεπαρκών μέτρων πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης ιογενών λοιμώξεων, έχουν επανειλημμένα σημειωθεί  θάνατοι ζώων  και το ΔΙΚΕΠΑΖ παράμενε για εβδομάδες κλειστό. Πολλά άρρωστα ζώα βρέθηκαν  στην κυριολεξία  στον δρόμο, όπου κατέληξαν. Για τον παραπάνω λόγο είναι εντελώς ακατάλληλο για την φιλοξενία κουταβιών.
Η διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ μετέρχεται κατά τεκμήριον αδιαφανών σχεδιασμών, καθώς διαπιστώσαμε ότι  προσπάθεια δημιουργίας διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων,   κατέληξε επιλεκτική σε μέλη της επιτροπής και η κοινοποιητέα  επιστολή δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των παραληπτών τους.
Το ΔΙΚΕΠΑΖ ‘’πάει διακοπές’’ Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι , αργίες, με αποτέλεσμα τραυματισμένα ζώα και ζώα που χρειάζονται περίθαλψη να μένουν αβοήθητα και έγκυες σκύλες να γεννούν.
Το ΔΙΚΕΠΑΖ βρίσκεται δίπλα σε σκοπευτήριο με τους κρότους να σταματούν μόνο σε ώρες του επισκεπτηρίου του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Το ΔΙΚΕΠΑΖ βρίσκεται κοντά σε χώρο διαχείρισης απορριμμάτων και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της λεϊσμανίασης στους φιλοξενούμενους σκύλους.
Λόγω όλων των παραπάνω αιτιάσεων, θεωρούμε ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι παντελώς ακατάλληλο για τα ζώα του Δήμου της Αθήνας. Αν υποθέσουμε ότι ο κ. Αποστολόπουλος είχε άγνοια όλων αυτών των προβλημάτων , ελπίζουμε ότι τώρα που τα γνωρίζει δεν θα κωφεύσει στις φωνές αντίδρασης των φιλόζωων. Αρκετά ατυχή πειράματα έγιναν εις βάρος των ζώων. Πολιτική βούληση χρειάζεται για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Ύποπτες κωλυσιεργίες, συνεχείς αναβολές ολοκλήρωσης  διαγωνισμών και απαισιόδοξες μελέτες για οποιαδήποτε άλλη λύση που ξεφυτρώνουν ξαφνικά , μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δρομολογούνται καταστάσεις εις βάρος των ζώων. Ελπίζουμε η δημοτική αρχή της Αθήνας να μας διαψεύσει, αρχής γενομένης με την ολοκλήρωση του αυριανού διαγωνισμού για την κτηνιατρική περίθαλψη των ζώων.
Σε περίπτωση όμως  που η Δημοτική Αρχή  προβεί σε ενέργειες αντίθετες με το συμφέρον των ζώων , θα κινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Ομοσπονδία  Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού




Πρός την Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων

Αξιότιμα Μέλη

    Καθώς μία εξ υμών, η κ.Βίκυ Χρήστου, από τουλάχιστον μιάς εβδομάδος με ενημέρωσε για τήν κακή κατάληξη που είχε η δωρεά Winnκαι γιά την πρόταση
μεταφοράς των εκεί ενδιαιτούμενων αδέσποτων στο ΔΙΚΕΠΑΖ, μου ζήτησε μάλιστα να διερευνήσω το ευεπίφορον ή μη της πρότασης αυτής με διάφορους ειδικούς συναδέλφους μου, θα ήθελα να σας καταθέσω κάποιες σκέψεις.
    Ως Καθηγήτρια του Α.Π.Θ και από της θέσεως την συντονίστριας ικανότατου αριθμού πανεπιστημιακών διαφόρων γνωστικών πεδίων από τα περισσότερα Α.Ε.Ι της χώρας που στηρίζουν την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχω την δυνατότητα να συμβουλεύομαι μία ιδιαιτέρως εμπεριστατωμένη δεξαμενή σκέψης. Εν προκειμένω συμβουλεύτηκα τους αρμόδιους Καθηγητές Επιδημιολογίας και Παρασιτολογίας κ.Ν.Διάκου και Χειρουργικής Μαλακών Μορίων κ.Μ.Παπάζογλου, της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, της μόνης σφαιρικής και αρχαιότερης σχολής του είδους στην επικράτεια. Εξάλλου συμβουλεύθηκα και την Καθηγήτρια Περιβαλλοντικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ.ΓλυκερίαΣιούτη. Αδρομερώς τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα μετά τις ως άνω συζητήσεις είναι τα ακόλουθα:
Α) Η οποιαδήποτε υπερσυνώθηση ζώων σε νοσούσα ή μετεγχειρητική κατάσταση μπορεί σε μηδέν χρόνο να καταλήξει σε υγειονομική βόμβα.
Β) Η οποιαδήποτε διακοπή της χρηματοδοτικής ροής ενός τέτοιου προγράμματος, που προυποθέτει εκ των προτέρων εμπεριστατωμένη δημοσιονομική μελέτη, μπορεί να καταλήξει σε πογκρόμ των φιλοξενούμενων αδέσποτων ή εσωτερική αλληλοεξόντωση.
Γ) Ο τρέχων Νόμος αποθαρρύνει καθέτως τον ιδρυματισμό των αδεσπότων.
    Στα προηγούμενα συμπεράσματα επιτρέψτε μου να προσθέσω κάποιες πληροφορίες εξ ιδίας εμπειρίας. Έχω επανειλημμένα συνυπάρξει με τον κ.Γουρδομιχάλη – και δευτερευόντως με τον κ.Σταματάτο – σε στρογγυλά τραπέζια και δημόσιες συζητήσεις στην Δημόσια Τηλεόραση και αλλού. Η μόνιμη επωδός των καθ' όλα υπεραπασχολούμενων και αγωνιούντων αυτών κυρίων αφορούσε αφ' ενός στην συνώθηση ζώων από πάρα πολλούς Δήμους, και δή και Καλλικρατείους, στο μοναδικό αυτό Διαδημοτικό Κέντρο, αφ' ετέρου στην έως και επί τριετίες διακοπτόμενη χρηματοδότηση που κατέληγε να εξουθενώνει την επάρκεια επιστημονικού προσωπικού.
    Έτσι λοιπόν μου είναι ακατανόητη πλήρως η περαιτέρω επιβάρυνση του Κέντρου αυτού και με τον μείζονα Δήμο της χώρας, εκτός εάν
α) κάποιος θα ήθελε με την πρόφαση των λοιμωδών ασθενειών να εξοντώσει τα αδέσποτα, δολιότητα που δεν θα διενοούμην να καταλογίσω στην Δημοτική Αρχή
β) κάποιος θα ήθελε με την πρόφαση του τεράστιου προστιθέμενου αριθμού των ζώων της Αθήνας να πίεση για άπλετη χρηματοδότηση, σκοπιμότητα που δεν θα διενοούμην να καταλογίσω στην Διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ
   γ) ή κάποιος θα προσπαθούσε να ιδρυματοποίηση αναφανδόν αδέσποτα, ικανοποιώντας το αίτημα κάποιων κατοίκων για <<καθάρισμα>> της πόλης, αντί να τους εκπαιδεύσει στην συμβίωση με τους βιολογικούς μας εταίρους, πρόθεση που δεν  θα διενοούμην να διαγνώσω στούς Δημοτικούς Συμβούλους.
    Έτσι καταλήγω να σας συστήσω να αποφύγετε να υιοθετήσετε άλλη μία λύση παραλογισμού και μπαλώματος, όπως οι περισσότερες που διέπουν τον καθ' ημέρανβίον μας σήμερα ειδικά και εν ονόματι της κρίσης. Επειδή μάλιστα περιήλθε εις γνώσιν μου προτεινόμενη μελέτη για Δημοτικό Καταφύγιο σε κτίριο του Ασπροπύργου που ανήκει στην Περιφέρεια, το οποίο έχω επισκεφτεί προσωπικώς και διεπίστωσα πως χρειάζεται ελάχιστες αλλαγές όντας ιδανικό για την υποδοχή ζώων, θα σας συνιστούσα να το δείτε αφ' ενός ώς μια νέα αρχή δίχως πρότερες επιβαρύνσεις, αφ' ετέρου ως καλή ευκαιρία για στενότερη συνεργασία με την Περιφέρεια. Οπωσδήποτε παραμένω στη διάθεση σας για οποιανδήποτε άλλη πληροφορία ή συμβουλή.

                                                        Μετά τιμής,

                                                  Ρεγγίνα Αργυράκη
                                                  Καθηγήτρια Α.Π.Θ,
Συντονίστρια των Πανεπιστημιακών που στηρίζουν την Π.Φ.Π.Ο

Δεν υπάρχουν σχόλια: