Σελίδες

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Συνταγματική αναθεώρηση της έννοιας του ζώου - συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε πρόσφατα στο εμβληματικό κτίριο του ΕΑΤ ΕΣΑ (κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων πάρκο Ελευθερίας, μεσούσης της έκθεσης του προγράμματος exploding του κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών καθηγητή Ξενη Σαχίνη. Αυτή είναι η πλέον αντιφασιστική έκθεση των τελευταίων χρόνων όπου επισημαίνει και μεγεθύνει την ικανότητα του ανθρώπου να βασανίσει τον άνθρωπο και όλα τα υπόλοιπα έμβια. Για πρώτη φορά τέθηκε με τόσο επίσημο τρόπο από Φορέα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης της έννοιας του Ζώου, ως πλήρως συναισθανόμενο έμβιο και όχι ως ...
πλήρως συναισθανόμενο έμβιο και όχι ως αντικείμενο καθώς και το θέμα της μη καθήλωσης των ζώων συντροφιάς και το ειδικότερο θέμα των "βαρελόσκυλων " . Την εκδήλωση παρακολούθησαν , εκτός του κόσμου, και κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Την συνέντευξη κατέγραψαν ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και δημοσιογράφοι ,τους οποίους και ευχαριστούμε ,ιδιαίτερα δε αναφερόμαστε στην παρουσία του CNN, το οποίο και θα παρουσιάσει απόσπασμα από την όλη διαδικασία. Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σύντομα θα θέσει σε διαδικτυακή κυκλοφορία το επίσημο κείμενο που θα φέρει την υπογραφή του Καθηγητή και Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου με στόχο την συλλογή 100.000 υπογραφών για τα δύο ανωτέρω θέματα και μέσα στον επόμενο μήνα θα δοθούν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που διεξάγεται εντολή της Ομοσπονδίας μας , μέσω δημοσκοπικής εταιρίας , για τις επιπτώσεις στο τουριστικό μας προϊόν από την κάκιστη συμπεριφορά , που σαν Έλληνες και Ευρωπαίοι επιφυλάσσουμε στα ζώα μας. Τελικοί αποδέκτες της έρευνας θα είναι αφενός η Ελληνική Κυβέρνηση και αφετέρου οι Επιτροπές Περιβάλλοντος και Ευζωίας των Ζώων της Ε.Ε. Κατά την διάρκεια της Συνέντευξης παραδόθηκε από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας στην εκπρόσωπο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ως καθ ύλη αρμόδιας Σχολής, Καθηγήτρια Χαρά Μπανάκου επιστολή της ΠΦΠΟ με την οποία προτείνεται να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών ο διανοητής Peter Singer , με τον προβληματισμό του οποίου για την Φύση και τα πλάσματά της είμαστε αλληλέγγυοι. Η πρότασή έγινε δεκτή και ο Αμερικανός διανοητής και φιλόσοφος θα επισκεφθεί την χώρα μας μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Η παρουσία του εδώ θα συνδυαστεί με μια διημερίδα , όπου την πρώτη ημέρα θα εκτελεστεί προς τιμήν του το ορατόριο –καντάτα ‘’For the Lost Species’’ , που συνέθεσε κατά παραγγελία της Ομοσπονδίας ο γνωστός Αρχιμουσικός και Σύνθετης Ελευθέριος Καλκάνης , ενώ κατά την δεύτερη θα διεξαχθεί παρουσία του Singer και με e presence του Gary Franzione και του Gary Steiner –των άλλων δυο σημαντικότερων διανοητών περί τα αυτά ζητήματα –ημερίδα με τον τίτλο ’’ΑΣΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΥΣ’’ . Τη διεύθυνση της ημερίδας έχει ήδη προσφερθεί να αναλάβει ο Νευροεπιστήμονας ,Καθηγητής Ιστοπαθολογίας του Α.Π.Θ. Θανάσης Ντινοπουλος ,θα λάβουν δε μέρος και όλοι οι συναρμόδιοι καθηγητές . Η φιλοζωική κοινότητα οφείλει να απαλλαγεί από την πεπατημένη των προηγούμενων δεκαετιών και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις , όπου η περίθαλψη των ζώων είναι αναγκαία μεν, αλλά μη ικανή να διεισδύσει στην ρίζα του προβλήματος. 
 Η ΟΜΙΛΙΑ 
 Προς τους Διδάσκοντες του Mεταπτυχιακού Προγράμματος Εφαρμοσμένης Ηθικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κοινοποίηση: Στον υπεύθυνο Καθηγητή κ. Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη Θέμα: Eπίτιμος Διδάκτορας της Σχολής σας. Εμείς , οι άνθρωποι της Π.Φ.Π.Ο. αποφασίσαμε ομόφωνα να δηλώσουμε την θέση μας απέναντι στο φιλοσοφικό γίγνεσθαι προς την Φύση και τα Πλάσματα της, ομονοούντες προς τον προβληματισμό που κατά την τελευταία εικοσαετία έχει θέσει ο καθηγητής Peter Singer. Θεωρούμε λοιπόν πως πρέπει να απευθυνθούμε σε σας, ως καθ ύλην αρμόδιους ,για να καλέσετε τον συγκεκριμένο διανοητή και να τον χρήσετε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής σας. Καθώς αυτό δεν έγινε δυνατόν κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος ,λόγω των γνωστών διοικητικών προβλημάτων ,που κατέστησαν τις αποφάσεις της Συγκλήτου δυσχερείς ,ευελπιστούμε πως θα επιτελεστεί η ως άνω Πρυτανική πράξη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και θα θέλαμε να την συνδυάσουμε με ένα καλλιτεχνικό και επιστημονικό διήμερο .Κατ'αυτό την πρώτη ημέρα θα εκτελεστεί προς τιμήν του Singer το ορατόριο –καντάτα ‘’For the Lost Species’’ που συνέθεσε κατά παραγγελία μας ο γνωστός Αρχιμουσικός και Σύνθετης Ελευθέριος Καλκάνης Κατά την δεύτερη ημέρα θα διεξαχθεί παρουσία του Peter Singer και με e presence του Gary Franccione και του Gary Steiner –των άλλων δυο σημαντικότερων διανοητών περί τα αυτά ζητήματα –ημερίδα με τον τίτλο ’’ΑΣΤΙΚΗ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΥΣ’’ . Την διεύθυνση της ημερίδας έχει ήδη προσφερθεί να αναλάβει ο Νευροεπιστήμονας ,Καθηγητής Ιστοπαθολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ κ. Θανάσης Ντινοπουλος και θα λάβουν μέρος όλοι οι συναρμόδιοι καθηγητές ως άνω σχολής. Έχουμε ήδη απευθυνθεί στον Δήμο της Αθήνας,ώστε έχουμε βάσιμες ελπίδες πως το διήμερο θα λάβει χωραν στο Μέγαρο Μουσικής η στην Τεχνοπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: