Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Πύργος: Άφησαν τα σκυλιά τους με καύσωνα μέσα σε αυτοκίνητο

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικού βασανισμού σκύλων

Πέρα από κάθε λογική ήταν αυτό που αντίκρισαν οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. στον Πύργο, που κλήθηκαν να επέμβουν σε ένα επεισόδιο στην συμβολή των οδών Τ. Πετροπούλου και Γρηγορίου Ε’. Ένας άνδρας και μια γυναίκα λογομαχούσαν για την τύχη δύο σκυλιών που βρίσκονταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο για πάρα πολλές ώρες. Οι αστυνομικοί βλέποντας την κατάσταση των δύο τετράποδων,
κινήθηκαν για να τα σώσουν και παράλληλα ζήτησαν τη βοήθεια των συναδέλφων τους για ...
να γίνει προσαγωγή του άνδρα και της γυναίκας. Οι αστυνομικοί που έφτασαν να επικοινωνήσουν με κτηνίατρο προκειμένου να βοηθήσουν τα δύο σκυλάκια, βρέθηκαν αντιμέτωποι με περίπτωση θερμοπληξίας των ζώων. Βρίσκονταν για πάρα πολλές ώρες μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο όπου ο ιδιοκτήτης τους το είχε μετατρέψει σε σπίτι για αυτά. Όμως στην πιο ζεστή ημέρα του φετινού καλοκαιριού για δύο σκυλιά έφτασαν λίγο πριν από το θάνατο. Το αυτοκίνητο «χτυπούσε» όλη τη μέρα ο ήλιος και τα δύο σκυλιά χωρίς νερό κατέρρεαν. Στο σημείο κλήθηκε και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Πύργου, όπου προσέφερε βοήθεια, τροφή και νερό στα δύο άτυχα σκυλιά τα οποία ανέλαβε να περιθάλψει και να τα μεταφέρει σε κτηνίατρο όπου έλεγξε τον κλινικό τους έλεγχο. Τα δύο σκυλιά υπέστησαν θερμοπληξία αφού ο δείκτης δυσφορίας μετά τις δύο το μεσημέρι άγγιξε τους 45ο C. Όπως ήταν αναμενόμενο με τέτοιες συνθήκες τα δύο σκυλιά δεν μπορούσαν να αντέξουν και κυριολεκτικά αν οι αστυνομικοί καθυστερούσαν ίσως να μην τα έβρισκαν ζωντανά. Έτσι η πρώτη κίνηση ήταν να φροντίσουν να ρίξουν τη θερμοκρασία των άτυχων ζώων για να καταφέρουν να επανέλθουν σταδιακά.
H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Σχετικά με πρόσφατες καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, για βασανισμό σκύλων από θερμοπληξία, στον Πύργο, ανακοινώνεται ότι, το Αστυνομικό Τμήμα Πύργου επιλήφθηκε άμεσα του περιστατικού, διεξάγοντας αστυνομικές έρευνες και σχηματίζοντας δικογραφία σε βάρος δυο ημεδαπών (άνδρας – γυναίκα) ηλικίας 34 και 48 ετών οι οποίοι και συνελήφθησαν. Ειδικότερα χθες το μεσημέρι και ενώ η τοπική θερμοκρασία ήταν αρκετά υψηλή οι δυο δράστες εγκατέλειψαν δυο σκυλιά μέσα σε αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να πάθουν θερμοπληξία. Τα ζώα μεταφέρθηκαν σε τοπικό κτηνιατρείο και είναι καλά στην υγεία τους. Παράλληλα στα πλαίσια της ευαισθησίας και της υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη τέτοιων περιστατικών γνωρίζουμε προς τους πολίτες ότι : Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981 όπως ισχύουν σήμερα. Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: