Έρευνες αποδεικνύουν ότι τελικά το στομάχι του σκύλου είναι ευαίσθητο όπως και του ανθρώπου. Μύθος είναι ότι η διατροφή του σκύλου δεν έχει φραγμούς και όρια.
Πρόσφατα στην Αμερική έγινε ανάκληση τροφών για σκύλους, που είχαν προσληφθεί από βακτήρια σαλμονέλα. Έχει δοθεί η ανάλογη προσοχή στην εξέταση των φαγητών, για τους μικρούς πιστούς μας φίλους και ...
αυτό είναι κάτι που πρέπει να υιοθετήσουν και από τους δικούς μας φορείς στην Ελλάδα.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αν έρθουμε σε επαφή με σκύλο (γενικότερα με ζώα) που έχουν τα βακτήρια, είναι σίγουρο ότι θα κολλήσουμε και εμείς. Φτάνει ένα χάϊδεμα και μετά η επαφή μας με το στόμα, για να πραγματοποιηθεί αυτό.
Σαλμονέλα. Τi ακριβώς είναι η Σαλμονέλα; από τι προκαλείται; πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από αυτήν;
Σαλμονέλα λοιπόν είναι το όνομα μιας ομάδας βακτηριδίων που προκαλούν ασθένειες κυρίως στο στομάχι του ανθρώπου.
Υπάρχουν διαφόρων ειδών βακτηρίδια Σαλμονέλα. Προκαλούν διάφορες ασθένειες και τις ασθένειες αυτές τις ονομάζουμε Σαλμονέλωση.
Οι 2 σημαντικότερες κατηγορίες Σαλμονέλωσης είναι η μη τυφική και η τυφική Σαλμονέλωση.
Η μη τυφική Σαλμονέλωση χαρακτηρίζεται από πυρετό, πόνους στην κοιλιά και διάρροια.
Συνήθως όμως, άτομα με την ασθένεια αυτή αναρρώνουν μετά από 4-7 μέρες χωρίς να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.
Αυτό το είδος της Σαλμονέλωσης είναι πιο ήπιο από τα 2 και το αντίστοιχο βακτηρίδιο που την προκαλεί υπάρχει στα κόπρανα ζώων και ανθρώπων.
Η τυφική Σαλμονέλωση προκαλείται από τη Σαλμονέλα « Typhi» και ονομάζεται αλλιώς τυφοειδής πυρετός!. Το βακτηρίδιο αυτό υπάρχει μόνο στα κόπρανα ανθρώπων.
Η ασθένεια αυτή προσβάλει όχι μόνο το έντερο αλλά ολόκληρο τον οργανισμό έτσι ώστε να είναι πολύ πιο επικίνδυνη, μέχρι και θανάσιμη για μας!
Όσοι έχουν τυφοειδή πυρετό, έχουν συνήθως πονοκέφαλους, αιμορραγία στα έντερα, δεν έχουν όρεξη για φαγητό και παρουσιάζουν ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα σε ολόκληρο το σώμα.
Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να αναρρώσουν χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα και ιατρική περίθαλψη και ο πυρετός διαρκεί πολύ περισσότερο.
Τα συμπτώματα Σαλμονέλωσης κάνουν την εμφάνιση τους συνήθως 10 με 70 ώρες μετά την μόλυνση.
Είναι ευκολονόητο ότι η Σαλμονέλα όταν βρει ευνοϊκές συνθήκες, μόνο, μπορεί να μας βλάψει. Οι συνθήκες αυτές είναι αποτελέσματα κακών χειρισμών, από την προσωπική μας υγιεινή έως το μαγείρεμα και την παράθεση των εδεσμάτων.
Τα βακτηρίδια βρίσκονται συνήθως στα κόπρανα ατόμων που έχουν πρόσφατα αρρωστήσει με Σαλμονέλωση ή είναι μόνιμοι φορείς Σαλμονέλας (χωρίς πολλές φορές να το ξέρουν και οι ίδιοι!).
Από κόπρανα ζώων είναι επίσης πολύ εύκολο να “πάρετε” μια ή και περισσότερες “οικογένειες” βακτηριδίων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φάτε κάποιο τρόφιμο, “κατά προτίμηση” ζωικής προέλευσης, το οποίο να έχει έρθει σε επαφή με κόπρανα ζώου πλούσια σε βακτηρίδια και να μην έχει και ψηθεί καλά.
Τρόφιμα που μπορεί να μεταφέρουν τέτοια βακτηρίδια είναι κυρίως αυτά ζωικής προέλευσης, όπως αυγά, κρέας, κοτόπουλο και γάλα αλλά και λαχανικά!
Και από ζωντανά ζώα μπορείτε να μολυνθείτε. Αν έχετε ένα κατοικίδιο (ιδιαίτερα χελώνες και ερπετά) και την ώρα που το χαϊδεύετε αγγίξετε ένα σημείο που έχει έρθει σε επαφή με τα κόπρανα του.
Δεν είναι και πολύ δύσκολο να προστατευτούμε , φτάνει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την καθημερινή μας υγιεινή.
Μερικές συμβουλές είναι οι παρακάτω:
• Πρέπει να τηρούμε τις θερμοκρασίες, στο εσωτερικό του κρέατος πριν την κατανάλωση του. Έστω κι αν υπάρχουν πράγματι βακτηρίδια στα τρόφιμα αυτά, το καλό ψήσιμο τα σκοτώνει ώστε να μην μπορούν πια να μας βλάψουν! • Μετά το μαγείρεμα, φροντίζουμε πάντα να πλένουμε καλά τα χέρια μας, όπως και τα μαγειρικά σκεύη και τον πάγκο, ιδιαίτερα εάν τα χέρια μας και τα εργαλεία ήρθαν σε επαφή με ωμά τρόφιμα. Καλή τακτική είναι να χρησιμοποιούμε ένα απολυμαντικό-καθαριστικό για επαγγελματική χρήση. • Μην αφήνετε ωμά τρόφιμα να έρχονται σε επαφή με ψημένα την ώρα που μαγειρεύετε. • Μην ξεχνάτε ποτέ να πλένετε τα χέρια σας μετά από μια επίσκεψη στην τουαλέτα. Μπορεί να μην είχατε Σαλμονέλωση ποτέ αλλά πάλι να είστε φορέας του βακτηριδίου και να μην το ξέρετε! • Το πλύσιμο των χεριών μετά από επαφή με το κατοικίδιο είναι απαραίτητο! Όχι μόνο για να αποφύγετε μια Σαλμονέλωση αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Μια φορά μόνο να παραμελήσετε το πλύσιμο μπορεί να είναι αρκετή για να μολυνθείτε! Τι λέτε για να μη μολυνθείτε χρειάζεται μόνο να προσέχετε τι τρώτε;
alachef.gr
Μερικές συμβουλές είναι οι παρακάτω:
• Πρέπει να τηρούμε τις θερμοκρασίες, στο εσωτερικό του κρέατος πριν την κατανάλωση του. Έστω κι αν υπάρχουν πράγματι βακτηρίδια στα τρόφιμα αυτά, το καλό ψήσιμο τα σκοτώνει ώστε να μην μπορούν πια να μας βλάψουν! • Μετά το μαγείρεμα, φροντίζουμε πάντα να πλένουμε καλά τα χέρια μας, όπως και τα μαγειρικά σκεύη και τον πάγκο, ιδιαίτερα εάν τα χέρια μας και τα εργαλεία ήρθαν σε επαφή με ωμά τρόφιμα. Καλή τακτική είναι να χρησιμοποιούμε ένα απολυμαντικό-καθαριστικό για επαγγελματική χρήση. • Μην αφήνετε ωμά τρόφιμα να έρχονται σε επαφή με ψημένα την ώρα που μαγειρεύετε. • Μην ξεχνάτε ποτέ να πλένετε τα χέρια σας μετά από μια επίσκεψη στην τουαλέτα. Μπορεί να μην είχατε Σαλμονέλωση ποτέ αλλά πάλι να είστε φορέας του βακτηριδίου και να μην το ξέρετε! • Το πλύσιμο των χεριών μετά από επαφή με το κατοικίδιο είναι απαραίτητο! Όχι μόνο για να αποφύγετε μια Σαλμονέλωση αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Μια φορά μόνο να παραμελήσετε το πλύσιμο μπορεί να είναι αρκετή για να μολυνθείτε! Τι λέτε για να μη μολυνθείτε χρειάζεται μόνο να προσέχετε τι τρώτε;
alachef.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου