Σελίδες

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Νομοθετικές ρυθμίσεις στη Σλοβενία για την προστασία των ζώων

Νομικό πλαίσιο για τον περιορισμό του εμπορίου τους

Στην όχι και τόσο μακρινή Σλοβενία ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα των ζώων και με απλές, στρατηγικές κινήσεις έκανε τη χώρα του παράδειγμα προς μίμηση. Πώς; Με απλές νομοθετικές ρυθμίσεις. Τα τελευταία δέκα χρόνια ...

στη Σλοβενία χτίστηκε το νομικό πλαίσιο γύρω από την προστασία των ζώων και τον περιορισμό του εμπορίου τους. Την ίδια στιγμή οι τοπικές κοινότητες ανέπτυξαν δημοτικά καταφύγια δυναμικότητας 800 ζώων, για τα οποία ήταν απόλυτα υπεύθυνες ενώ οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων και οι εθελοντές πήραν μέρος στην κατάρτιση των νομοθετικών ρυθμίσεων και ανέλαβαν ρόλο στην εκτέλεσή τους.

Πολύ απλά, το νομοθετικό πλαίσιο απαγορεύει σε εκτροφείς και ιδιοκτήτες να προχωρούν σε πέραν της μίας το χρόνο αναπραγωγής των ζώων τους και κυρίως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ PET SHOPS.

Το περίφημο microchip βεβαίως είναι υποχρεωτικό, αλλά δεν κοστίζει 40 ευρώ όπως στην Ελλάδα παρά διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ από τους κτηνιάτρους.

Οι νόμοι υποχρεώνουν τους ιδιωτικούς κτηνιάτρους να διαθέτουν χώρους φύλαξης δύο ζώων, ώστε σε περίπετωση που βρεθεί περιφερόμενο ζώο να μπορέσει να φιλοξενηθεί στους χώρους τους προσωρινά μέχρι να μεταφερθεί σε καταφύγιο ή μέχρι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ή ένας νέος ιδιοκτήτης.

Από την πρώτη μέρα εισαγωγής τους στα καταφύγια, τα ζώα εξετάζονται, αποπαρασιτώνονται, τσιπάρονται και στειρώνονται. Έτσι, διαμορφώθηκε ΦΙΛΟΖΩΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και είναι πλέον σπάνιο το φαινόμενο της ΑΓΟΡΑΣ ΖΩΟΥ στη Σλοβενία!

Στη Λιουμπιάνα το 93% των κατοικίδιων ζώων προέρχεται από καταφύγια, αφού οι ενδιαφερόμενοι είναι βέβαιοι πως ένα ζώο από καταφύγιο είναι και υγιές και εμβολιασμένο.

Όταν το ζώο είναι μικρό σε ηλικία-όπου η στείρωση είναι αδύνατη-υπογράφοντας το υποχρεωτικό χαρτί υιοθεσίας συμφωνούν για τη μελλοντική ημερομηνία στείρωσης του ζώου, επέμβαση που είναι ΔΩΡΕΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.

Επιπλέον, δύο φορές το χρόνο οι δήμοι και οι κοινότητες προχωρούν σε συνεργασία με τους τοπικούς κτηνιάτρους σε πρόγραμμα χαμηλών τιμών για τις στειρώσεις.

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από άρθρο στη Free Sunday για το νέο νομοσχέδιο της Ελλάδας για τα ζώα, όπου οι υπεύθυνοι υπουργοί αρνούνται πεισματικά να απαγορεύσουν τις πωλήσεις ζώων στα pet shops αλλά και παρερμηνεύουν τις προτάσεις των φιλοζωϊκών συλλόγων (πχ για υποχρεωτική τοποθέτηση microchip) επιβαρύνοντας και πάλι τους εθελοντές και μην στοχεύοντας στην ανάπτυξη φιλοζωϊκής συνείδήσης των πολιτών


adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: