Σελίδες

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010


Θαλάσσιες Χελώνες στην Αλβανία

Η πρωτοπόρος έρευνα του MEDASSET στην τελική ευθεία

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων προστασίας των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους στη Μεσόγειο, το ΜΕDASSET πραγματοποιεί για τρίτη και τελευταία χρονιά το πρόγραμμα "Παρακολούθηση και προστασία σημαντικών τροφικών πεδίων των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή Πατόκ, Αλβανία 2008-10". Στις 18 Ιουνίου ο ερευνητής του MEDASSET, Dr. Michael White, άρχισε...



να τοποθετεί ταυτότητες αναγνώρισης στις χελώνες που εντοπίζονται στα δίχτυα των ψαράδων του Πατόκ, σε συνεργασία με τον Καθ. Idriz Haxhiu του Πανεπιστημίου των Τιράνων. Στόχος είναι η ανάδειξη της περιοχής ως σημαντικό τροφικό πεδίο για τις Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο και η προώθηση της αποτελεσματικής προστασίας του είδους και της περιοχής μέσω της Αλβανικής νομοθεσίας.

Συγχρόνως συνεχίζεται η συλλογή δειγμάτων για την πρώτη γενετική μελέτη των χελωνών στην περιοχή, με σκοπό να αναδειχτεί σε ποιο αναπαραγωγικό πληθυσμό ανήκουν, δηλαδή σε ποιες παραλίες της Μεσογείου γεννιούνται οι χελώνες που τρέφονται στο Πατόκ. Με επιτυχία συνεχίζεται και το πρόγραμμα δορυφορικής παρακολούθησης, το πρώτο με αφετηρία την Αλβανία, αποκαλύπτοντας τις μεταναστευτικές κινήσεις τριών χελωνών, μια από τις οποίες «ταξίδεψε» ως τα βόρεια της Κέρκυρας και έπειτα επέστρεψε στο Πατόκ: το πρώτο ακριβές και ξεκάθαρο σημάδι ότι η περιοχή αποτελεί «σταθμό» της αποδημητικής τους πορείας. Η μελέτη της αποδημίας, των τόπων τροφής και των απειλών που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες, είναι απαραίτητα στοιχεία για το σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών προστασίας, που αποτελεί επίκεντρο των μελετών του MEDASSET.

Παράλληλα με την επιστημονική έρευνα, το πρόγραμμα συμβάλλει από το 2008 στην ανάπτυξη δεξιοτήτων της τοπικής κοινωνίας, εκπαιδεύοντας φοιτητές ως βοηθούς έρευνας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στην επόμενη γενιά των Αλβανών επιστημόνων να μελετά σωστά τις θαλάσσιες χελώνες και να συμμετάσχει στην κοινή Μεσογειακή προσπάθεια προστασίας τους.

Το 2010, το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP), το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Προστατευόμενες Περιοχές (RAC/SPA) του UNEP/MAP, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, τη Βρετανική ΜΚΟ για την Προστασία των Χελωνών (BCG), τα Βρετανικά Ιδρύματα Spear Charitable Trust και Panton Trust.


Εκπαίδευση φοιτητών στο Πατόκ

• Το τριετές ερευνητικό πρόγραμμα «Παρακολούθηση και προστασία σημαντικών τροφικών πεδίων των θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή Πατόκ, Αλβανία, 2008-10» είναι αποτέλεσμα του προγράμματος του MEDASSET: «Ταχεία Επισκόπηση Σημαντικών Βιοτόπων της Θαλάσσιας Χελώνας και της Μεσογειακής Φώκιας στην Αλβανία, 2005.
• Η έκθεση αποτελεσμάτων του 2009 με λεπτομέρειες για τις δράσεις του προγράμματος βρίσκεται εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.
• Οι χάρτες για την παρακολούθηση της αποδημίας των χελωνών είναι διαθέσιμοι στο Turtle Tracking της ιστοσελίδας του MEDASSET (http://www.medasset.gr/).


________________________________________
Το MEDASSET - Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, είναι διεθνής μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΜΚΟ), που ιδρύθηκε το 1988 στην Αγγλία και συστάθηκε στην Ελλάδα το 1993 ως μη κερδοσκοπικό, επιστημονικό, φιλεκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωφελές Σωματείο, με στόχο τη μελέτη και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου με τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένες. Από το 1988 η οργάνωση συνεργάζεται με το UNEP/MAP και είναι μόνιμο Μέλος / Παρατηρητής της Τακτικής Επιτροπής της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης (Σύμβαση της Βέρνης).
MEDASSET - Mediterranean Association to Save the Sea Turtles . Licavitou 1C . Athens . . 10672


Δεν υπάρχουν σχόλια: