Αύριο στη Φλώρινα η δίκη για το video της βάναυσης κακοποίησης ελέφαντα
Αύριο, στις 9 π.μ., στο πλημμελειοδικείο Φλώρινας, διεξάγεται η δίκη για το βίντεο που προβλήθηκε τον προηγούμενο Μάιο στο κανάλι ΣΚΑΙ και έδειχνε βάναυση κακοποίηση ελέφαντα (http://www.youtube.com/watch?v=Kv05SnGhagc&feature=player_embedded)
Τα παρακάτω σωματεία και ιδιώτες κατέθεσαν μαζική μυνητήρια αναφορά στον εισαγγελέα Φλώρινας προκειμένου...
Προς:
ΜΜΕ
Δήμους
ΔΕΛΤΙΟ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Δίκη για την κακοποίηση ελέφαντα
Θεσσαλονίκη, Αθήνα 21. 6.2010
Σας ενημερώνουμε ότι στις 22 Ιουνίου Τρίτη, στο πλημμελειοδικείο Φλώρινας στις 9.00πμ λαμβάνει χώρα η δίκη για το βίντεο που προβλήθηκε τον προηγούμενο Μάιο στο κανάλι ΣΚΑΙ και έδειχνε βάναυση κακοποίηση ελέφαντα (http://www.youtube.com/watch?v=Kv05SnGhagc&feature=player_embedded)
Τα παρακάτω σωματεία και ιδιώτες κατέθεσαν μαζική μυνητήρια αναφορά στον εισαγγελέα Φλώρινας προκειμένου να κινηθεί αυτεπάγγελτα:
• ΑΡKΤΟΥΡΟΣ,
• ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΦΥΖΩ Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ,
• Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας ,
• ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ,
• ΕΛΠΙΔΑ και ΣΤΟΡΓΗ Κατερίνης,
• Σύλλογος Φίλων Ζώων "Η ΕΛΠΙΔΑ",
• ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΑΙΣΩΠΟΣ" ΚΑΒΑΛΑΣ,
• Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών ΦΟΣ,
• ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΡΑΜΑΣ,
• ΖΩΦΟΡΟΣ πολιτισμός-περιβάλλον-ζωοφιλία ,
• ιδιώτες εθελοντές της Ομάδας PSYCHANIMAL
• ιδιώτες εθελοντές της ΓατοΟμάδας Θεσσαλονίκης
• ανεξάρτητοι ιδιώτες
Η μηνυτήρια αναφορά απευθύνεται κατά του ιδιοκτήτη ή/και του νομίμου εκπρόσωπου της επιχείρησης έκθεσης (επίδειξης) ζώων με το διακριτικό τίτλο «Alex Hamar - Circo Massimo» ή/και κατά παντός υπαλλήλου ή συνεργάτη της επιχείρησης υπεύθυνο για το αδίκημα του βασανισμού ή/και κακοποίησης ή/και κακομεταχείρισης ελέφαντα που βρισκόταν υπό την ιδιοκτησία της επιχείρησης, για δημόσια έκθεση και επίδειξη του για την ψυχαγωγία του κοινού. Το περιστατικό κακοποίησης τελέστηκε στις 2 Μαΐου 2009 μέσα στην προσωρινή εγκατάσταση της επιχείρησης στο Δήμο Φλώρινας (οδός Μοναστηρίου στο 3ο χλμ δίπλα στο Δ.Α.Κ. Φλώρινας). Το εν λόγω αδίκημα προκύπτει από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που μεταδόθηκε και δημόσια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ την Τρίτη 12 Μαίου 2009 στην εκπομπή « ECO News.».
Πίσω απο τα «φώτα» των τσίρκο, τα «χειροκροτήματα του ενθουσιασμένου κοινού» που αγνοεί την πραγματικότητα, τα «γέλια των παιδιών» και την φτιαχτή "χαρούμενη" ατμόσφαιρα της «λαμπερής παράστασης», κρύβεται ένα πραγματικό κολαστήριο ζώων με σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις σε όσους το βλέπουν.
Επικίνδυνο για τους Πολίτες του Δήμου που το επιτρέπει
Το τσίρκο αποδεικνύεται επικίνδυνο και για τους ανθρώπους. Όταν εγκαθίσταται ένα τσίρκο και τα ζώα περνούν μέσα από την πόλη μπορεί κάποιο να ξεφύγει και να επιτεθεί σε πολίτες, μια και πρόκειται για ζώα άγρια, υπό συνεχή πίεση και βία. Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο εκατοντάδες θεατές, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, έχουν χάσει την ζωή τους όταν ελέφαντες η τίγρεις ξέφυγαν, προσπαθώντας να αποδράσουν. Ατυχήματα μπορούν να προέλθουν από τυχόν ελλιπή τήρηση των κανονισμών ασφάλειας και από τις πιθανές μεταδιδόμενες ασθένειες των ζώων.
Ύπουλα Καταστρεπτικό για τον Χαρακτήρα των Παιδιών που το βλέπουν
Επιπλέον οι παραστάσεις των τσίρκο με ζώα έχουν χαρακτήρα αντιπαιδαγωγικό.
Μεταδίδουν στα παιδιά διαστρεβλωμένα, βάναυσα και επιζήμια μηνύματα. Τα παιδιά χωρίς να το κατανοούν εξοικειώνονται στην εικόνα του υποταγμένου ζώου, του περήφανου ζώου που εξευτελίζεται εκτελώντας γελοία, αφύσικα νούμερα στη θέα του μαστίγιου, του ζώου που περνά τη ζωή του μέσα σε ένα κλουβί, έτοιμο να υπακούσει στις εντολές του θηριοδαμαστή. Το τσίρκο προσφέρει ένα θέαμα βασισμένο στη δυστυχία και στον πόνο φυλακισμένων ζώων. Αυτό το μήνυμα έχει συνέπειες γιατί έμμεσα διδάσκονται οτι ο σαδισμός και η γελοιοποίηση είναι ανεκτά και δεν τιμωρούνται. Η καλυμμένη βία είναι σε πρώτο πλάνο. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται με ποικίλους τρόπους το θέαμα που βλέπουν τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα. Σύμφωνα με έρευνες φαίνεται ότι τα παιδιά στιγματίζονται και ψάχνουν μιμηθούν τις συμπεριφορά που βλέπουν σε βιαία θεάματα.( Television Violence: A Review of the Effects on Children of Different Ages http://www.mediaawareness.ca/english/resources/research_documents/reports/violence/upload/television_violence.pdf)
Μίμηση που στην περίπτωση των τσίρκο προκαλεί σε μίμηση κακοποίησης ζώου αλλα πιθανών και άλλων παιδιών, φέρσιμο προς αυτά σαν να είναι αντικείμενα γελοιοποίησης και σε έλλειψη σεβασμού προς τις ανάγκες τους. Τα ήδη επιθετικά παιδιά, μέσα από τέτοια θεάματα αδειοδοτούνται να δρουν αυθαίρετα, παράλογα και σαδιστικά και να βασανίζουν. Εάν δεν έβλεπαν τέτοια θεάματα τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά, αλλά ούτως η άλλως όλα τα παιδιά επηρεάζονται ψυχικά και ιδίως πιο ασυναίσθητα τα μικρότερα. Οι πιο επικίνδυνες ηλικίες είναι 6-11 και κατά την ηλικία των 8 ετών τα παιδιά φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται με αύξηση επιθετικότητας όταν το θέαμα προωθεί την βία σαν κάτι κακό. Το θέμα είναι ότι στο θέαμα ενός τσίρκο συμβαίνει εντελώς το αντίθετο: η βία προωθείται σαν κάτι καλό και επιθυμητό. Άρα τα αποτελέσματα που έχει υποσυνείδητα στα παιδιά που το παρακολουθούν περιμένουμε ότι θα είναι σαφέστατα χειρότερα από αυτά της τηλεόρασης συγκριτικά, και πολύ πιο ύπουλα περασμένα, με χειρότερες συνέπειες εξαιτίας και της αμεσότητας του θεάματος.
Κολαστήριο Ζώων Καλά Μασκαρεμένο
Τα καθημερινά βασανιστήρια των αγρίων ζώων του τσίρκο συμπεριλαμβάνουν : πείνα, δίψα σαν μέθοδο πίεσης, απομόνωση, ναρκωτικά, ασθένειες χωρίς φροντίδα, ανελέητο ξύλο, πολλές φορές μέχρι θανάτου, προκειμένου να "εκτελέσει" το ζώο το νούμερό του. Εκτός απο το ξύλο χρησιμοποιούνται και άλλες "δραστικές" μέθοδοι : σιδερολοστοί για την εφαρμογή ηλεκτροσόκ, σιδερένιοι λοστοί που στο άκρο τους έχουν γάντζο, συνήθως χρησιμοποιείται στους ελέφαντες, ραβδί που στο άκρο του φέρει πολύχρωμες κορδέλες και κάτω απο αυτές κρύβεται ένα μυτερό καρφί , χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αλλά πολλές φορές και στην παράσταση καθώς όπως είναι καμουφλαρισμένο δεν γίνεται αντιληπτό απο τους θεατές, τάπητας που απο κάτω έχει κάρβουνα με αποτέλεσμα οι τίγρεις να κάθονται αναγκαστικά στα σκαμνιά για να σωθούν. Για τα αιχμαλωτισμένα αυτά ζώα, οι ώρες της ζωής τους κυλούν βασανιστικά και μαρτυρικά όχι μόνο κατά τη διάρκεια της παράστασης και της εκπαίδευσης, αλλά και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του τσίρκο. Τα ταξίδια είναι συνεχή και πολύωρα και τα ζώα είναι αναγκασμένα να ταξιδεύουν εγκλωβισμένα μέσα σε κοντέινερ τα οποία δεν τους δίνουν την δυνατότητα να έχουν καμία ελευθερία κινήσεων. Η παγκόσμια οργάνωση "Υποστηρικτές των ζώων"ADI-Animals Defenders International ( www.ad-international.org ) αναφέρει ότι οι ελέφαντες μεταφέρονται σε τόσο μικρά κλουβιά που αναγκάζονται να στέκονται συνέχεια όρθιοι, να μην μπορούν ούτε καν να ξαπλώσουν κάτω για να κοιμηθούν!
Το Απαγορεύουν στο Εξωτερικό
Ήδη σε πολλές χώρες έχουν απαγορευτεί τα τσίρκο με ζώα ( Αυστρία, Ουγγαρία, Κόστα Ρίκα, Ισραήλ, Σιγκαπούρη). Σε κάποιες χώρες έχει απαγορευτεί στα τσίρκο να χρησιμοποιούν στις παραστάσεις τους συγκεκριμένα είδη άγριων ζώων (Ινδία, Βέλγιο, Τσέχικη Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία). Επίσης υπάρχουν αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι οποίες σκέφτονται να απαγορέψουν σε τσίρκο που χρησιμοποιούν ζώα γενικά ή ειδικότερα άγρια ζώα να περνούν τα σύνορα και να δίνουν παραστάσεις( Βολιβία, Περού, Κολομβία, Βραζιλία).
Στην Ελλάδα, η κατάργηση του είναι στα χέρια όλων μας
Στην Ελλάδα ήδη απο τον Νοέμβριο του 2007 έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικό σχέδιο νόμου. Ο υπουργός Χατζηγάκης δεσμεύτηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι σύντομα και οι Ελλάδα θα συγκαταλέγεται στη λίστα των χωρών που δεν δέχονται στην επικράτειά τους τσίρκο με ζώα και αυτή τη στιγμή σωματεία ζητούν το ίδιο από την τωρινή κυβέρνηση. Μέχρι να γίνει αυτό, πολλοί ευαισθητοποιημένοι δήμοι της χώρας έχουν ήδη δεσμευτεί με την υπογραφή τους και δεν δίνουν άδεια εγκατάστασης σε τσίρκο που χρησιμοποιούν ζώα.
Σας καλούμε να βάλετε κι εσείς τέλος σε αυτή την απάνθρωπη και διεστραμμένη, μεσαιωνικού τύπου διασκέδαση.
Περιμένουμε να προωθήσετε την σημαντική μαζική φιλοζωική προσπάθεια για να προωθηθεί η απαγόρευση της λειτουργίας των τσίρκο με ζώα και να γίνει κατανοητό ότι η κακοποίηση θα επιφέρει συνέπειες σε όποιον τη διαπράττει πλέον.
Αν είστε δήμος, φέρτε προς συζήτηση σε ένα απο τα επόμενα δημοτικά συμβούλια πρόταση σχετικά με τη μη χορήγηση άδειας εγκατάστασης σε τσίρκο με ζώα.
Αν είστε κανάλι η μέσο ενημέρωσης φροντίστε να ενημερώσετε τον κόσμο για τις επιπτώσεις του να φιλοξενούνται τσίρκο με ζώα σε μία πόλη και σταματήστε άμεσα να προβάλετε αναμεταδώσεις των παραστάσεων.
Τα τσίρκο χωρίς ζώα είναι απείρως καλύτερα και δεν περιέχουν βία. Άρα διδάσκουν δεξιότητες, ικανότητες και προωθούν την πραγματική διασκέδαση στα παιδιά κα τους δίνουν θάρρος να ακολουθήσουν τα όνειρα τους και να πετύχουν πράγματα που δεν φαντάζονταν όπως τα περίτεχνα ανθρώπινα και όχι τα βάναυσα ζωώδη ακροβατικά.
Με εκτίμηση
Ασημίνα Κουλουκούρη
Ομάδα Psychanimal
ΜΚΟ Υπο Ιδρυση
Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχοπαθολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
Μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος
Μέλος της Association Psychanalyse et Medecine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου