Σελίδες

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010


Στο στόχαστρο του ΥΠ.Α.Α.Τ. μπαίνουν

*τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα
* η ασύδοτη χρήση φυτοφαρμάκων

Επιτέλους έλεγχοι παντού. Ακολουθούν οι ανακοινώσεις:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ ΣΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ στα σημεία εισόδου της χώρας, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και της Δημόσιας Υγείας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα απαγορεύτηκε η εισαγωγή των παρακάτω φορτίων:

• Βιολογικοί χυμοί προέλευσης Τουρκίας, 2665 χαρτοκιβώτια, βάρους 14.370 κιλών, καθώς ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε δείγματα χυμών πορτοκαλιού, μήλου-βύσσινου και ροδάκινου-μήλου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται μηδενική ανοχή στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε όλα τα βιολογικά προϊόντα.
Πέραν της ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, απαγορεύτηκε η εισαγωγή του συνολικού φορτίου εξαιτίας της επισήμανσης για λόγους παραπλάνησης του καταναλωτή (μη αναγραφή της χώρας προέλευσης και του Κωδικού Αριθμού του Φορέα Ελέγχου της τούρκικης επιχείρησης, προσθήκη σήματος ελληνικού φορέα πιστοποίησης χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια χρήσης του σήματός του και χωρίς την έγκριση των ετικετών, αναγραφή του όρου «φυσικός χυμός» σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία αλλά και την άδεια εισαγωγής), έλλειψη πιστοποιητικού προϊόντος και λήξη ισχύος της άδειας εισαγωγής.
• 12.500 κιλά κουκουνάρι, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας της παρουσίας σαλμονέλλας.
• 1.000 κιλά μαχλέπι και 1.000 κιλά γλυκάνισο, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας μακροχρόνιας αποθήκευσης των φορτίων σε συνθήκες επικίνδυνες για τη διατήρηση τροφίμων, οι οποίες επηρέασαν την υγιεινή κατάσταση και ασφάλειά τους.
• 13.000 κιλά ρεβυθάλευρο, προέλευσης Ινδίας, λόγω ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
• 38.578 κιλά αραχίδες χωρίς κέλυφος, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας της ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
• 19.051 κιλά αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, προέλευσης Η.Π.Α., εξαιτίας της ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
• 3.286 κιλά κονσέρβες ψαριών (τόνοι και παλαμίδες), προέλευσης Ταϋλάνδης, λόγω χημικής μόλυνσης (ισταμίνη πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια).
• 8.000 κιλά αθερίνα καταψυγμένη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω απουσίας κτηνιατρικού υγειονομικού πιστοποιητικού
• 2.360 κιλών σιροπιού καλαμποκιού, προέλευσης ΗΠΑ, λόγω μη εγκεκριμένων γενετικών τροποποιήσεων.
• 15.560 κιλά ρυζιού, προέλευσης Πακιστάν, λόγω ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Τα προαναφερθέντα φορτία είτε θα επιστραφούν στη χώρα αποστολής τους είτε θα καταστραφούν παρουσία και σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων του ΥΠΑΑΤ.




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Η ΑΣΥΔΟΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ»


Με συνέπεια στις δεσμεύσεις της για την εντατικοποίηση των έλεγχων της αγοράς και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στον καταλογισμό προστίμων που αφορούν σε παραβάσεις της νομοθεσίας για χρήση και διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συνολικά 34 περιπτώσεις (αλυσίδες εμπορίας, επιχειρήσεις διανομής αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς οπωροκηπευτικών).

Το Υπ.Α.Α.Τ προχωρά στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του με σύγχρονα πρότυπα, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας και αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τις βάσεις δεδομένων των τελωνείων και του συστήματος TAXIS.

Σε δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, τόνισε: «Τα εγχώρια προϊόντα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα, παράγονται και συσκευάζονται σύμφωνα με τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς της Ε.Ε. για την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Η μικρή αυτή μειοψηφία των εμπόρων, διανομέων αλλά και παραγωγών που επιμένουν να αγνοούν τη νομοθεσία και να χρησιμοποιούν αλόγιστα φυτοφάρμακα και να διαθέτουν ακατάλληλα προϊόντα, θα βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχων. Είναι καιρός για όλους να αντιληφθούν ότι υπόκεινται σε έλεγχο και ότι δεν θα γίνουν πλέον ανεκτές εκείνες οι πρακτικές που εκθέτουν ολόκληρο τον κλάδο και παράλληλα δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στην αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: