H στήριξη των Ελληνικών Φιλοζωικών Σωματείων από Φιλοζωικά Σωματεία των χωρών της ΕΕ
από την Ελένη Γερνά
Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
Η στήριξη των Ελληνικών φιλοζωικών σωματείων από μεγάλες οικολογικές και φιλοζωικές οργανώσεις και μεγάλα ή μικρότερα φιλοζωικά σωματεία χωρών της ΕΕ αποτελεί ένα γεγονός που πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό στους κύκλους των φιλόζωων της χώρας μας. Η Ε.Τ.Ν, η GAWF, η RSPCA για παράδειγμα, έχουν ειδικά προγράμματα για την προστασία των ζώων στην χώρα μας, αλλά και άλλοι μικρότεροι οργανισμοί και σωματεία της ΕΕ στηρίζουν τους αγώνες των Ελλήνων φιλόζωων με διάφορους τρόπους. Πρόσφατα η RSPCA χρηματοδότησε με 7.500 ευρώ εκπαιδευτικό υλικό για...
την ευαισθητοποίηση των παιδιών του νηπιαγωγείου σχετικά με θέματα του περιβάλλοντος και των ζώων και έγινε από ομάδα εκπαιδευτικών του Νομού Ηρακλείου, σε συνεργασία με τα παιδιά.
Το υλικό αυτό ( 80 κασετίνες με πλούσιο περιεχόμενο ) μοιράστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε σχολεία του Νομού Ηρακλείου και πάνω σ αυτό δουλεύουν με τα παιδιά οι νηπιαγωγοί τους.
Μια κασετίνα μάλιστα έχει προωθηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο προς έγκριση για ευρύτερη χρήση
Η δραστηριότητα της GAWF γύρω από θέματα που αφορούν την προστασία των ζώων στην χώρα μας, είναι ποικιλόμορφη.
Έχουμε παρακολουθήσει στην Ελληνική τηλεόραση δραστηριότητες κτηνιάτρων της GAWF με εξειδίκευση στην φροντίδα ιπποειδών, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Έχουμε παρακολουθήσει σεμινάρια ευαισθητοποίησης πολιτών, στα θέματα των ζώων, που συχνά διοργανώνει σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε δει το έντυπο υλικό που εκδίδει και κυκλοφορεί μέσω των φιλοζωικών σωματείων, αναφορικά σε θέματα κακοποίησης, εγκατάλειψης, στειρώσεων κ.α.
Τα είδη όμως της βοήθειας αυτής είναι τόσο ποικίλα.
Όπως και σε πολύ πρόσφατη επιστολή μας στο Υπ. Αγρ. Αν. και Τροφίμων αναφέρουμε, πολλά Ελληνικά φιλοζωικά σωματεία δέχονται μικρή ή μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, για εγκαταστάσεις, αγορά τροφής και φαρμάκων, διενέργεια στειρώσεων ή άλλων κτηνιατρικών πράξεων.
Αποστολές εθελοντών κτηνιάτρων που συχνά επισκέπτονται την χώρα μας και στειρώνουν εντελώς δωρεάν τα αδέσποτά μας και μάλιστα υπό συνθήκες διωγμού. Η προσπάθεια έκδοσης άδειας, ώστε να μπορούν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι να μας προσφέρουν τις δωρεάν υπηρεσίες τους ελεύθερα, δεν καρποφόρησε και αυτό μας οδήγησε στο να στραφούμε για βοήθεια στον Συνήγορο του πολίτη.
Παρ όλο που το πόρισμα του Συνηγόρου του πολίτη ήταν υπέρ της έκδοσης της άδειας και πάλι συναντήσαμε δυσκολίες και τότε προσφύγαμε στην ειδική υπηρεσία της Κομισιόν.
Η απάντηση της Κομισιόν κοινοποιήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο τον περασμένο μήνα και αναφέρει πως, αν η χώρα μας συνεχίσει την άκαμπτη για το θέμα στάση της, θα κληθεί να δώσει λόγο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μεγάλη σημασία έχει και η ηθική στήριξη που μας προσφέρετε από τους φίλους μας του εξωτερικού. Στα πλαίσια αυτής της στήριξης, ο πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου ANIMAL PARD NET Γερμανίας Adreas Grell επισκέφθηκε τον Νομάρχη Χαλκιδικής, μίλησε μαζί του για την βοήθεια που επί 8 χρόνια παρέχει το σωματείο του στα φιλοζωικά σωματεία Χαλκιδικής και ανέπτυξε προτάσεις για την διαχείριση των αδέσποτων στην περιοχή, σύμφωνα με τα Γερμανικά πρότυπα. Ο Herbert Laow του σωματείου Tierschutzeiren Reutligen Organisation Γερμανίας, επισκέφθηκε για τον ίδιο λόγο Δήμους στον Νομό Μαγνησίας και τον Δήμο Λάρισας. Αναφορά για όλα τα παραπάνω θέματα έχουμε ήδη κάνει στην καινούρια ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά θα θέλαμε να τα κάνουμε με κάποιον τρόπο γνωστά και σε όσους ασχολούνται, με ενδιαφέρον, με τα ζώα. Στην διάθεσή σας είναι έντυπο υλικό που αποδεικνύει την ορθότητα όσων παραπάνω περιγράφουμε, όπως και οι διευθύνσεις των Γερμανικών Σωματείων στα οποία αναφερθήκαμε.
Ελένη Γερνά
Η Commission ζητά από την Ελλάδα την αναγνώριση των Ευρωπαϊκών κτηνιατρικών πτυχίων
9/10/2009 8:52:28 πμ (paseges.gr)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεύθυνε στην Ελλάδα επίσημο αίτημα σε ό, τι αφορά την άρνηση της χώρας να εξετάσει αιτήσεις αναγνώρισης των πτυχίων κτηνιάτρου που αποκτώνται σε άλλη χώρα της ΕΕ, όπως ορίζεται στην οδηγία για τα επαγγελματικά προσόντα (2005/36/ ΕΚ). Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή στις 8 Οκτωβρίου, το επίσημο αυτό αίτημα λαμβάνει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης » που αποτελεί τη δεύτερη φάση της διαδικασίας παράβασης βάσει του άρθρου 226 της συνθήκης ΕΚ. Εάν δεν δοθεί ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών , η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι καταγγελίες
Σύμφωνα με την Επιτροπή, από τις καταγγελίες που της υποβάλλονται προκύπτει ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται να εξετάσουν αιτήσεις αναγνώρισης των διπλωμάτων κτηνιάτρου, σύμφωνα με την οδηγία για τα επαγγελματικά προσόντα. Αντί να επιτρέπουν την πρόσβαση στο επάγγελμα, οι ελληνικές αρχές απαιτούν από τους καταγγέλλοντες, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου κτηνιάτρου και επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, να υποβληθούν σε γραφειοκρατικές και βραδείες διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα στην Ελλάδα. Επί πλέον, μπορεί να μη δοθεί η ευκαιρία στα άτομα που πιθανόν θα προσέφευγαν στις υπηρεσίες των κτηνιάτρων αυτών, να επωφεληθούν από την εμπειρία τους.
Η οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων προβλέπει την αυτόματη αναγνώριση των διπλωμάτων των κτηνιάτρων. Οι ελληνικές αρχές που δεν έχουν ακόμη μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό δίκαιο, ενημέρωσαν την Επιτροπή απαντώντας στην επίσημη προειδοποιητική επιστολή, ότι το εν προκειμένω ζήτημα επρόκειτο να διευθετηθεί ενόψει της επικείμενης μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση, η Επιτροπή οδεύει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας παράβασης , το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου .
Στα δικαστήρια η συνέχεια
Με την μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα επαγγελματικά προσόντα υπάρχει κίνδυνος τα άτομα που διαθέτουν τα συγκεκριμένα προσόντα, να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός τους σε άλλο κράτος μέλος. Επιπλέον, αποκλείοντας την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο , τα κράτη μέλη περιορίζουν τις δυνατότητες που έχουν οι δικοί τους πολίτες και επιχειρήσεις να επιλέξουν ειδικευμένα άτομα από άλλα κράτη μέλη, προκειμένου αυτά να προσφέρουν υπηρεσίες στην επικράτειά τους
Σύμφωνα με τη συνθήκη ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδοτείται να προσφύγει δικαστικώς - διαδικασία παράβασης - κατά κράτους μέλους, το οποίο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του δυνάμει των κανόνων της ΕΕ. Οι διαδικασίες παράβασης αποτελούνται από τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο , το κράτος μέλος λαμβάνει επίσημη προειδοποιητική επιστολή στην οποία πρέπει να απαντήσει εντός δύο μηνών. Σε περίπτωση που απαιτείται περαιτέρω συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ , η Επιτροπή απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη . Και πάλι το κράτος μέλος έχει στη διάθεσή του δύο μήνες για να απαντήσει. Εάν δεν δοθεί ικανοποιητική απάντηση , η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Μπορεί επίσης να ζητήσει την επιβολή χρηματικού προστίμου από το Δικαστήριο στην ενεχόμενη χώρα, εάν αυτή δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου.
Αγαπητέ Δήμαρχε
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων αποτελεί μια πληγή για την χώρα μας και ιδιαίτερα για τον Νομό μας, έναν κατ εξοχήν τουριστικό Νομό.
Μετά από ενημερωτικές επαφές που είχαν τα φιλοζωικά σωματεία του Νομού μας με την ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, από την τελευταία έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
Σας στέλνουμε την προγραμματική σύμβαση που ψηφίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, σχετικά με το θέμα και σας καλούμε να συνεργαστείτε για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος των αδέσποτων ζώων και την βελτίωση της εικόνας του τόπου μας, που εκτίθεται και διασύρεται διαδικτυακά και με κάθε άλλο τρόπο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για το φιλοζωικό κίνημα Χαλκιδικής
Ελένη Γερνά
Αγαπητέ Δήμαρχε
Σου στέλνω τον Νόμο 3170/2003 που αναφέρεται στα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ότι άλλο υποσχεθήκαμε κατά την συνάντηση που είχαμε χθες.
Επισημαίνω τα σημεία του Νόμου που στην παρούσα φάση μας ενδιαφέρουν
Άρθρο 2
Παράγραφος 1 ,2, 5, 6
Άρθρο 7 Άρθρο 12
Άρθρο 8 Άρθρο 13
Άρθρο 9
Επισημαίνω πως στο άρθρο 2 παράγραφος 2, αναφέρεται πως σε περιοχές που δεν δραστηριοποιούνται ιδιώτες κτηνίατροι (όπως στα όρια του Δήμου σας) η σήμανση και καταγραφή των σκύλων μπορεί να γίνει στα αγροτικά κτηνιατρεία.
Θα ετοιμάσω επιστολή του Δήμου προς την κτηνιατρική υπηρεσία του Νομού, σχετικά με την ανάθεση της δραστηριότητας αυτής, από μέρους τους, στον αγροτικό κτηνίατρο της περιοχής σας.
Για την προαιρετική σήμανση των ποιμενικών σκύλων, με δεδομένο το ότι δεν θα έχει κόστος η διαδικασία αυτή για τους κτηνοτρόφους, δεν νομίζω πως θα υπάρχει πρόβλημα.
Αγαπητέ δημότη του Δήμου μας
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας την ανάγκη προσαρμογής της Δημοτικής αρχής αλλά και των πολιτών στον Νόμο 3170/2003, ο οποίος αναφέρεται στα ζώα συντροφιάς, σας ενημερώνει για τα παρακάτω.
Κάθε κάτοχος σκύλου έχει την εκ του προαναφερόμενου Νόμου υποχρέωση, να σημάνει με ηλεκτρονική σήμανση το ζώο του και να προβεί στην καταγραφή αυτού στα αρχεία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου αλλά και σε αυτά που θα διατηρεί εφ εξής ο Δήμος.
Οι παραβάτες του ανωτέρω Νόμου τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξη μήνες η με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι 1500 ευρώ η και με τις δύο ποινές.
Η Δημοτική αρχή, επιθυμώντας να διευκολύνει τους δημότες της κατόχους σκύλων, ήρθε σε επικοινωνία με την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού και σας μεταφέρει την πληροφορία πως η σήμανση και καταγραφή των ζώων μπορεί να γίνει στο αγροτικό κτηνιατρείο της περιοχής μας με κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 8 ευρώ για κάθε ζώο. ( αγορά μικρο τσιπ και κόστος εγγραφής στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ).
Για την σήμανση των ποιμενικών σκύλων, το κόστος είναι μηδενικό.
Η διαδικασία αυτή ξεκινάει με την κοινοποίηση της απόφασης και η περάτωσή της έχει χρονικό όριο το τέλος Μαρτίου 2010.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα του Δήμου η στο 6944383206.
Δήμος…........
Ο Δήμαρχος……..
Προς την
Κτηνιατρική Υπηρεσία
Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Χαλκιδικής
Κύριοι
Ο Δήμος μας έχει αποφασίσει να προβεί σε κάποιες ενέργειες, προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
Η σήμανση και η καταγραφή των ζώων συντροφιάς, κυνηγητικών και ποιμενικών σκύλων, που δημότες μας έχουν στην κατοχή τους, είναι μια από τις δρομολογημένες ενέργειες μας.
Κοινοποιούμε με επιστολή μας προς τους δημότες μας την εκ του Νόμου 3170/2003 υποχρέωσή τους να σημάνουν και να καταγράψουν τα ζώα τους στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και σε αρχείο που ο Δήμος μας έχει αποφασίσει να τηρεί εφ εξής.
Ζητάμε από την Υπηρεσία σας να ενημερώσει την αγροτική κτηνίατρο της περιοχής μας για την ανάγκη να ασχοληθεί με την σήμανση των ζώων, όπως ο Νόμος ορίζει πως έχει την υποχρέωση, δεδομένου ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει ιδιώτης κτηνίατρος.
Δήμος………..
Ο Δήμαρχος………
Επιστολή προς AnimalsPress
Δεν μου αρέσουν οι αντιπαραθέσεις, αλλά δεν μπορώ και να επιτρέψω σε ανθρώπους που όπως φαίνεται είναι εντελώς έξω από κάθε ενημέρωση για τις προσπάθειες που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών μας για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων.
Επειδή προσωπικά έχω ασχοληθεί με πάρα πολλά θέματα και σε βάθος και επειδή συμβαίνει να διατηρώ με προσοχή τα αρχεία μου, μπορώ να θέσω στην διάθεσή σας και προς δημοσίευση διάφορα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς μου.
Δεν συνηθίζω να ισχυρίζομαι πράγματα που δεν μπορώ να αποδείξω και γι αυτό είναι δύσκολο να με αμφισβητήσει κανείς.
Ανώνυμες επιστολές με επικριτικά σχόλια για τα λεγόμενά μου, αποτελούν για μένα γελοία υπόθεση. Αν θέλετε μπορώ να σας στείλω τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των οικογενειών που έχουν υιοθετήσει τα δύο ζώα των οποίων σας έστειλα φωτογραφίες και όποιος θέλει να βεβαιωθεί μπορεί ακόμα και να τα επισκεφθεί.
Παρακαλώ ας δημοσιευτεί το κείμενο που έγραψα για την βοήθεια που έχουμε από τα σωματεία της ΕΕ , που δεν είναι μόνο αυτή στην οποία αναφέρομαι, αλλά πολύ μεγαλύτερη και δεν την κρατάμε μυστική, απεναντίας την χρησιμοποιούμε σαν επιχείρημα για να κινητοπoιήσουμε τους φορείς.
Είναι ντροπή μας, δική μας αλλά κυρίως της Ελληνικής πολιτείας να μας δίνουν οι ξένοι αυτό που θα έπρεπε με πλήρη συνείδηση να διαθέτουμε μόνοι μας για να πάψει να διαιωνίζεται αυτό το αίσχος με τα αδέσποτα που μας πληγώνει και δημιουργεί πληθώρα πρακτικών προβλημάτω, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Χαλκιδική που συμβαίνει να ζω εγώ.
Ας μαζέψουμε λοιπόν τα μυαλά και τις γλώσσες μας και αντί να αναλλωνόμαστε σε αντιπαραθέσεις, ας προσπαθήσουμε να πιέσουμε εκεί που πρέπει για να έχουμε αποτελέσματα.
Προσωπικά ταίζω σε μια έκταση 30 χιλιομέτρων σε μια ορεινή περιοχή, άγνωστο αριθμό ζώων και χρειάζομαι 25 κοιλά τροφή την ημέρα.
Αν δεν είχα την τροφή και τα φάρμακα που χρειάζομαι από τους Γερμανούς, όλα αυτά τα ζώα, κυνηγόσκυλα τα περισσότερα που αγκαταλείπουν οι κυνηγοί στα βουνά, θα είχαν πεθάνει από την πείνα, γιατί προσωπικά δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ σε τέτοια έξοδα, για να μην συμπεριλλάβω και τις στειρώσεις.
Εμένα με επισκέπτεται δυο φορές τον χρόνο Γερμανίδα κτηνίατρος που στειρώνει κάθε φορά δεκάδες ζώα στην περιοχή μου.
Είναι συγκινητικό το ότι ενώ το σπίτι μου είναι δίπλα στην θάλασσα, δεν έχει κάνει ποτέ ούτε μια βουτιά για να μην χάνει χρόνο.
Την τελευταία φορά που ήταν εδώ, την τελευταία μέρα την υποχρέωσα να σταματήσει να στειρώνει στις 6 μμ και την οδήγησα να επισκεφθεί τα Αρχαία Στάγειρα, που είναι σε απόσταση δέκα λεπτών από το σπίτι μου και που ποτέ δεν βρήκε στις τόσες επισκέψεις της εδώ τον χρόνο να το κάνει.
Νομίζω πως είμαστε κοντά στο να βάλουμε μπρος την κρατική μηχανή, ας μην τρωγόμαστε μεταξύ μας.
Ελένη Γερνά
1 σχόλιο:
kala ola afta alla prepi na enimerothi olos o kosmos sti xora mas gia tin prostasia ton zoon kai ti stirosi kai na min afinoun adespotakia sta skoupidia. Den mpori ena kratiko kanali na exi enimerosi taktiki gia ta zoa mas; Na mathoun kai sta xoria kai sta nisia kai se oli tin eparxia na sevonte ta zontana;
Δημοσίευση σχολίου