Σελίδες

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009



Πειράματα στα ζώα ...




Φρικτά βασανιστήρια ...


Τα πειράματα στα ζώα είναι μια παράλογη δραστηριότητα , η οποία, στο όνομα της επιστήμης, βασανίζει φρικτά τα έμβια όντα, χωρίς ουσιαστικά επιτυχή αποτελέσματα. Η 23η Απριλίου έχει οριστεί ως «παγκόσμια ημέρα κατά των πειραματόζωων» και καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι που μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειραματόζωα και προτείνονται από πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σε πολλούς τομείς τα πειράματα μπορούν να γίνουν σε καλλιέργειες κυττάρων ή καλλιέργειες βακτηριδίων ή χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι τα ανθρώπινα νοσήματα είναι συχνά πολύ διαφορετικά άμα εισαχθούν σε ζώα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που η συμπτωματολογία έχει ομοιότητες με τα ζώα, οι διαφορές στην φυσιολογία και βιοχημεία είναι πολύ μεγάλες , οπότε κάνουν άχρηστα τα πειράματα σε ζώα. Στο βιβλίο του κτηνίατρου Richard Wrider «Τα θύματα της Επιστήμης», αναφέρεται ότι το 86% των πειραματόζωων χειρουργούνται χωρίς νάρκωση…
Σήμερα, η μεγαλύτερη χρήση των πειραμάτων σε ζώα γίνεται από τη χημική και όχι από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Καλλυντικά, απορρυπαντικά, χημικές ουσίες που προορίζονται για χρήση από ανθρώπους χρησιμοποιούν πειραματόζωα. Το ίδιο απαράδεκτη και ανήθικη πρακτική είναι η χρήση πειραματόζωων για στρατιωτικούς σκοπούς. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά αισιόδοξα μηνύματα για την πιθανή μελλοντική ολοκληρωτική κατάργηση αυτής της φρικιαστικής ανθρώπινης πρακτικής κατά των ζώων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι σχετικές οδηγίες απαγορεύουν όλες τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα και έχουν εγκρίνει 8.000 ουσίες , ελεγμένες για την ασφάλεια τους, ως συστατικά για τα καλλυντικά. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει , από το 1998 , νέες άδειες σε εταιρίες που επιδίδονταν σε πειράματα στα ζώα, ενώ και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει την κατάργηση δοκιμών καλλυντικών σε ζώα, μεταξύ αυτών ακόμη και η Σλοβακία. Πολλές μεγάλες εταιρίες , εξάλλου, αναψυκτικών, καλλυντικών , ζωοτροφών κ.λπ. ανακοίνωσαν τελευταία ότι κατάργησαν τα πειράματα σε ζώα. Η ολοκληρωτική απαγόρευση ζώων στα πειράματα της βιομηχανίας καλλυντικών, χημικών και άλλων καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και η χρήση τους σε ελέγχους τοξικότητας πρέπει να ισχύσει σε παγκόσμιο επίπεδο ως παρωχημένη τακτική.
Αντίστοιχα, η χρήση εναλλακτικών μεθόδων ελέγχου και πειραματισμού αναμένεται να επηρεάσει ακόμα και τη βασική επιστημονική έρευνα, που στοχεύει στην παραγωγή φαρμάκων. Και είναι φυσικό, διότι εκτός από τους ηθικούς λόγους, υπεισέρχονται και επιστημονικοί λόγοι , καθώς μελέτες των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας των συγκεκριμένων τεστ είναι τόσο χαμηλά και τόσο πολυδάπανα, ώστε πραγματικά να αξίζει περισσότερο η επένδυση στην ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων και μεθόδων πειραματισμού. Για το θέμα αυτό προτείνεται το βιβλίο του Γιώργου Χαριτάκη, καρδιολόγου , με τίτλο «Πειράματα στα ζώα, όχι ευχαριστώ» .

Αυτό που ακολουθεί είναι αλιευμένο από το http://yiannas.pblogs.gr
Εναλλακτικές μέθοδοι στα πειράματα στα ζώα
Από το βιβλίο του Γ. Χαριτάκη, Ιατρού- Καρδιολόγου
Πειράματα στα ζώα; Όχι, ευχαριστώ»
----------------------------------------------------------------------
Καλύτερα να λέμε επιστημονικές μέθοδοι και όχι εναλλακτικές.
Ο όρος εναλλακτικός προϋποθέτει την επιλογή: αντί για το πείραμα στα ζώα είναι προτιμότερο κάτι άλλο.
Το πείραμα στα ζώα όμως δεν είναι επιστημονικό. Η ιατρική επιστήμη γεννήθηκε μαζί με την φιλοσοφία, ακολούθησε όμως άλλο δρόμο. Τα πειράματα στα ζώα είναι ένα κατάλοιπο όχι μόνο των ηθικών και νομικών κανόνων του 19ου αιώνα, αλλά και μιας απαρχαιωμένης επιστημονικής προσέγγισης.
Η άποψη για τα ζώα εξελίχθηκε από τότε και δεν τα βλέπουμε πλέον απλώς σαν μουγκά κτήνη, που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αδιάκριτα για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Τα ζώα έχουν ορισμένα δικαιώματα που καλύπτονται (;) από τον νόμο.
Από τον νόμο και τώρα αν και αργοπορημένα, η επιστήμη και η τεχνολογία του 20ου αιώνα, εφαρμόζονται στην ιατρική έρευνα στη θέση των πειραμάτων με ζώα, τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70 δημιουργήθηκαν από βρετανικά αντιπειραματιστικά Σωματεία, Εταιρείες, μελέτες ανθρώπων που αφιερώθηκαν να εξαπλώσουν την ανάπτυξη των πειραμάτων χωρίς ζώα.
Αυτές οι Οργανώσεις, μικρές βέβαια σε σύγκριση με το ιατρικό συμβούλιο έρευνας ή με ιδρύματα, όπως η καμπάνια για την έρευνα του καρκίνου και τη βρετανική καρδιολογική οργάνωση, εστίασαν την προσοχή για ανθρώπινη έρευνα χωρίς ζώα.
Διέθεσαν χρήματα και νέα προγράμματα μελέτης και έρευνας και έδωσαν έμφαση στην ανάγκη ηθικής και επιστημονικής έρευνας, που θα αντικαταστήσει τα πειράματα στα ζώα και κράτησαν το αντικείμενο ζωηρό στη δημόσια και πολιτική ζωή. Τράβηξαν την προσοχή και το ενδιαφέρον των ανθρώπων που πιέζουν για αλλαγή και ενίσχυσαν επιστήμονες ώστε να αναθεωρήσουν την άποψή τους για τα πειράματα στα ζώα και ν' αρχίσουν να μελετούν εναλλακτικές μεθόδους.
Η εναλλακτική μέθοδος έρευνας είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση γιατί παράγει αποτελέσματα που είναι αξιόπιστα και σημαντικά για την εντόπιση των αναγκών και την υγεία του κόσμου.
Αλλωστε είναι φθηνότερη και γρηγορότερη από τα πειράματα στα ζώα (που δίνουν λανθασμένα και ανακριβή αποτελέσματα) και σώζουν χιλιάδες ζωές ανθρώπων και ζώων από τα πειραματικά εργαστήρια και τις επικίνδυνες ιατρικές παρεμβάσεις.
Αν και η ανάπτυξη αυτών των μεθόδων είναι χρονοβόρα, έχουμε δει καταπληκτικά αποτελέσματα από τις επιδημιολογικές μελέτες, τις κλινικές μελέτες, τις τεχνικές απεικόνισης και ανάλυσης, τις καλλιέργειες κυττάρων και ιστών, τη σωστή ερμηνεία και χρήση των ιατρικών στατιστικών, τη μελέτη μικροοργανισμών καθώς και με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών με προσομοιωτές.
Πειράματα στα ζώα ...;
«ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟΣΟ ΧΑΜΕΡΠΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ»
Albert Einstein (1879-1955).
http://lykoperpatimata.blogspot.com/2007/07/blog-post_07.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. ΤΑ ΖΩΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ. ΗΔΗ Η ΦΥΣΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ...

Ανώνυμος είπε...

Καλό blog!Μπράβο Σκύλε!
οι άνθρωποι είναι τα πιό άγρια θηρία. και είναι σαδομαζοχιστές... Κόψτε τα καλλυντικά... Κόψτε τις γούνες και τα δέρματα... Να ανακοινωθούν οι εταιρίες που χρησιμοποιούν πειραματόζωα...Θα μας κάψει ο Θεός...

Σάντρα από Κρήτη