Σελίδες

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Σπρέυ από τη φύση ενάντια στα παράσιτα που απειλούν τα κατοικίδια

Για όσους προτιμούν τα γιατρικά που μας δίνει η φύση και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή για όλους μας , υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για τα κατοικίδια που απειλούνται από παράσιτα, όπως είναι οι ψύλλοι , τα τσιμπούρια, ακόμη και επικίνδυνα κουνούπια. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά απωθητικά σπρέυ χημικά ή από βότανα, αλλά και κολάρα ειδικά για τα ζώα. Μια πιο οικονομική λύση είναι τα σπρέυ που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας από φυτά και αιθέρια έλαια και αλιεύσαμε 3 συνταγές. Διαλέξτε όποια προτιμάτε :...
1. Με αιθέρια έλαια . Για τους ψύλλους προτείνονται : λεβάντα, σιτρονέλλα, μέντα, ευκάλυπτος, κέδρος, πεύκο, λεμόνι, πορτοκάλι. Για τα τσιμπούρια προτείνονται : γκρέιπφρουτ, γεράνι, θυμάρι, μύρο,ροδόξυλο, αγριοκυπάρισσο. Σε αποσταγμένο νερό περίπου 100 ml ρίχνουμε 6-8 σταγόνες από ένα από αυτά τα έλαια ή συνδυασμό 2-3 ελαίων και ψεκάζουμε το ζώο καθημερινά κυρίως πριν τον περίπατό του έξω. 
 2. Γενικά για όλα τα παράσιτα : 5-6 φύλλα ευκαλύπτου , μια κουταλιά της σούπας ξίδι, μια κουταλιά της σούπας βότκα και 5 σταγόνες της σούπας αιθέριο έλαιο τεϊόδενδρου. Βράζετε 1 λίτρο νερό και μετά προσθέτετε τα φύλλα ευκαλύπτου και τα αφήνετε λίγο σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Μετά βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το ξίδι, τη βότκα και το έλαιο τεϊόδενδρου. Όταν κρυώσει, αφαιρείτε τα φύλλα ευκαλύπτου και είναι έτοιμο το απωθητικό για να ψεκάσετε το κατοικίδιο. 
 3. Για όλα τα παράσιτα : αρκετά φύλλα μέντας, δενδρολίβανου και λεβάντας . Σε ένα μεγάλο βάζο βάζετε τα φύλλα-κλαδάκια από μέντα, δενδρολίβανο και λεβάντα και μπορείτε να προσθέσετε και μελισσόχορτο (περιέχει σιτρονέλλα). Μετά το γεμίζετε με 2 λίτρα νερό. Αφήνετε αυτό το διάλυμα κλεισμένο καλά για 24 ώρες. Μετά το σουρώνετε και είναι έτοιμο το υγρό που θα ψεκάσετε το ζωάκι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: