Σελίδες

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Παρ' ολίγον "μετανάστες" στη Γερμανία 50 αδέσποτοι σκύλοι από τα Χανιά

Μέσω καταγγελίας σταμάτησαν την εμπορική αποστολή των ζώων

Από τα Χανιά της Κρήτης ετοιμαζόντουσαν να …μεταναστεύσουν στη Γερμανία 50 αδέσποτοι σκύλοι, με τις ευλογίες και ... το αζημίωτο φυσικά κάποιων "ζωόφιλων" που επιδίδονται εδώ και χρόνια σε εμπορικές αποστολές αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα σήμερα, μετά από καταγγελία της γραμματέως Περιβάλλοντος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ.Γεωργίας Στεφανάκη σε συνδυασμό με τη Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρεμποδίστηκε η παράνομη αποστολή των αδέσποτων αυτών σκύλων. Η εν λόγω αποστολή εμποδίστηκε με εντολή προς την Κτηνιατρική Υπηρεσία και με ...
αίτημα ελέγχου νομιμοποιητικών εγγράφων από τους αρμοδίους του ΥΠΑΑΤ κ. Ντουντουνάκη και κ.Δηλέ κρίθηκε ως παράνομη. Φυσικά δεν είναι η μοναδική. Γίνονται κρυφά και παράνομα παρόμοιες αποστολές ζώων συντροφιάς εδώ και χρόνια. Ήδη το καλοκαίρι μπλοκαρίστηκε παράνομη αποπστολή 13 σκύλων από την Ελλάδα σε αυτοκινητόδρομο της Γερμανίας.
Η κ. Στεφανάκη μας είπε ότι οι 50 αυτοί αδέσποτοι σκύλοι περισυλλέχτηκαν από γνωστή "ζωόφιλη κυρία" , η οποία προβαίνει σε εμπορικές αποστολές των ζώων , με το γνωστό πια πρόσχημα των...υιοθεσιών στη Γερμανία. Όπως εξήγησε η κ.Σταφανάκη, "επί σειρά ετών ο συγκεκριμένος φιλοζωικός σύλλογος, που εμφανίζεται ως παράρτημα συλλόγων της Γερμανίας , αποστέλλει - σύμφωνα με δηλώσεις του σε δημοσιεύματα - τουλάχιστον 300 αδέσποτα σκυλιά στη Γερμανία το χρόνο, εμφαίνοντας πάντα στην υποτιθέμενη νομιμότητα σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες τη σωτηρία και φυσικά τη ...φιλοζωία".
Πρόκειται για γνωστό θέμα που ταλανίζει την ελληνική αλλά και διεθνή ζωοφιλική κοινότητα. Ουδείς έχει δικαίωμα να μαζεύει και να πωλεί αδέσποτα ζώα μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο, να παρανομεί και να κερδοσκοπεί με πρόσχημα τις υιοθεσίες στο εξωτερικό. Έχει απασχολήσει τις Αρχές, αλλά και πληθώρα πολιτικών, που με ερωτήσεις τους εδώ και αρκετά χρόνια στηλιτεύουν και καταγγέλουν το θέμα του παράνομου επικερδούς εμπορίου αδέσποτων ζώων από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία (κέντρο διακίνησης). Η Γερμανία δέχεται παράνομα χιλιάδες αδέσποτα ζώα από πολλές χώρες , κυρίως της Νότιας Ευρώπης, της Αφρικής κ.λπ. και είναι αδύνατον να απορροφηθούν και να "υιοθετηθούν" τόσα σκυλιά. Πωλούνται για ένα διάστημα σε αγγελίες στο internet και όσα δεν διατίθενται εξαφανίζονται. Οι καταγγελίες Γερμανών δημοσιογράφων αλλά και μεγάλων ζωοφιλικών ενώσεων της χώρας κάνουν λόγο για εκμετάλλευση των ζώων, για θανάτωση πολλών περισσευούμενων ζώων αλλά και για απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς τους ωε εκεί. Οι "ομάδες καλής μεταχείρισης ζώων" τα εμπορεύονται και ήδη οι Αρχές της Γερμανίας , αλλά και της Αυστρίας, της Ελβετίας και άλλων χωρών της Βόρειας Ευρώπης τους καταδιώκουν και επισημαίνουν ότι υπάρχει και εκεί υπερπληθώρα αδέσποτων κατοικίδιων στα καταφύγια.
Υπενθυμίζουμε τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. 576/2013 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Ιουνίου 2013 σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 998/2003. Αναφέρει ΡΗΤΩΣ στο άρθρο 3 : Άρθρο 3 Ορισμοί Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι εξής ορι¬ σμοί: α) ως «μετακινήσεις μη εμπορικού χαρακτήρα» νοούνται οποιεσδή¬ ποτε μετακινήσεις οι οποίες δεν αποσκοπούν στην πώληση ή στη μεταβίβαση της κυριότητας του ζώου συντροφιάς· β) ως «ζώο συντροφιάς» νοείται ένα ζώο από τα είδη που αναφέ¬ ρονται στο παράρτημα I το οποίο συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του ή ένα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο κατά τη διάρκεια μη εμπορι¬ κού χαρακτήρα μετακίνησης, και το οποίο διατελεί κατά τη διάρκεια της εν λόγω μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνησης υπό την ευθύνη του ιδιοκτήτη του ή του εξουσιοδοτημένου προσώπου· γ) ως «ιδιοκτήτης» νοείται το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο αναγνώρισης· δ) ως «εξουσιοδοτημένο πρόσωπο» νοείται το φυσικό πρόσωπο που φέρει έγγραφη εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη να διενεργήσει τη μη εμπορική μετακίνηση του ζώου συντροφιάς εκ μέρους του ιδιοκτήτη.
(φωτογραφία αρχείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: