Σελίδες

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοικώσεις ΠΦΠΟ και ΠΣΕΖΣ σε θέματα προστασίας ή κακοποίησης ζώων

"Ο άνθρωπος για το ζώο : διάβολος"

Ανακοινώσεις σε θέματα προστασίας ή κακοποίησης ζώων δημοσιοποιούν από κοινού η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Αφορούν σε συνάντηση των Ομοσπονδιών με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε επιστολή τους προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ιστοσελίδα webwar και σε επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την απεμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ από την πάταξη των εγκλημάτων κακοποίησης ζώων :



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2012


Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, αποτελούμενη από την κα Αναστασία Μπομπολάκη και την κα Μαρία Χουστουλάκη, συναντήθηκε με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκο Τσούκαλη και Θανάση Λεβέντη, την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012, στα γραφεία της Βουλής. Η συνάντηση έγινε με τη συμβολή του κ. Γιώργου Τούσια, στελέχους της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, εκφράσαμε τις σοβαρές διαφωνίες μας για το Ν.4039/2012, την αντιφιλοζωική και αντιεθελοντική κατεύθυνσή του, καθώς και για το γεγονός ότι δεν σχεδιάστηκε τελικά να προστατεύσει τα ζώα επί της ουσίας, αλλά τα διάφορα συντεχνιακά και οικονομικά συμφέροντα.

Επίσης, εξηγήσαμε και ταυτόχρονα εκφράσαμε τις έντονες διαμαρτυρίες μας για τα όσα διημείφθησαν εντός και εκτός Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, από μερίδα πολιτικών και άλλων φορέων, και για την ελεεινή κατηγορία κατά εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλοζωικών συλλόγων για δήθεν εμπορία ζώων.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς συμμερίστηκαν την αγωνία των ζωοφιλικών οργανώσεων για τις δυσμενείς επιπτώσεις των διατάξεων του νόμου και δήλωσαν ότι στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών θα επιδιώξουν την τροποποίηση όλων των αντιφιλοζωικών διατάξεων του.


Για τη Δημοκρατική Αριστερά

Νίκος Τσούκαλης, Βουλευτής Αχαΐας

Θανάσης Λεβέντης, Bουλευτής Αττικής


Για την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων και την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη
Μάριζα Χριστοδούλου
Μαρία Χουστουλάκη

 www.pansyn.org
 sinzoofilikon@gmail.com
 pfpomospondia@gmail.com










Προς την
Ελληνική Αστυνομία
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
email: cybercrimeunit@hellenicpolice.gr

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2012
Aρ. Πρωτ........../.......................

Θέμα: Iστοσελίδα (forum) webwar 1-2-3-4 κ.λπ.


Kύριοι,


Εδώ και αρκετά χρόνια, δραστηριοποιείται στην χώρα μας μία ιστοσελίδα (forum) με την ονομασία Webwar, που εκτός της υπόλοιπης θεματολογίας της, συμπεριλαμβάνει και σκηνές βίας εναντίον ζώων, ακόμα και κτηνοβασίας, με σκοπό τη σεξουαλική ικανοποίηση διαταραγμένων ατόμων που την επισκέπτονται.

Τέτοιες πράξεις, καθώς και η προβολή τους, θίγουν όχι μόνο τον πολιτισμό μας, αλλά και την αξιοπρέπειά μας. Επιπροσθέτως, προάγουν την κακοποίηση των ζώων και την εκμετάλλευσή τους ως αντικείμενα για τις διάφορες ανάγκες μας, ακόμα και για τις πιο φαύλες. Ωστόσο, έρευνες από διάφορες επιστήμες, απέδειξαν πλέον ότι τα ζώα είναι νοήμονα και συναισθανόμενα όντα, με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πράγμα που δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και για εκείνους που τα κακοποιούν σωματικά ή σεξουαλικά.

Παρακαλούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να «κατεβάσετε» τη εν λόγω ηλεκτρονική σελίδα και να διεξάγετε έρευνα ώστε να συλληφθούν οι δημιουργοί της. Η πολιτεία έχει ευθύνη όχι μόνο απέναντι στα ζώα, τα οποία καλείται να προστατεύσει, αλλά και απέναντι στα ανήλικα άτομα που, ενδεχομένως, διαθέτουν πρόσβαση στη σελίδα. Οι εικόνες κακοποίησης, συνοδευόμενες από ευτελή σχόλια θαυμασμού, μπορεί να προκαλέσουν σύγχιση και αναστάτωση στον ψυχικό κόσμο ενός νεαρού ατόμου.

Βάσει του νέου νόμου 4039/2012 «Για τα δεσποζόµενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκµετάλλευση ή τη χρησιµοποίηση µε κερδοσκοπικό σκοπό», απαγορεύεται η διακίνηση σκηνών βίας κατά των ζώων στο διαδίκτυο και ειδικότερα στο άρθρο 16 παρ. Β, προβλέπεται ότι: «Απαγορεύεται η πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά».

Αναμένουμε να επιληφθείτε άμεσα του καταγγέλοντος, ήτοι της οριστικής παύσης λειτουργίας του συγκεκριμένου ιστότοπου και της απόδοσης ποινών στους δημιουργούς του, δυνάμει του ισχύοντος νόμου.

Με εκτίμηση

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων









Προς τoν
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Χρήστο Παπουτσή

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2012
Aρ. Πρωτ........../.......................

Θέμα: Απεμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ από τα θέματα κακοποίησης ζώων


Κύριε Υπουργέ,


Οι κάτωθι υπογράφοντες φιλοζωικοί φορείς, η διεπιστημονική ομάδα μας, καθώς και χιλιάδες πολίτες, διαμαρτύρονται εντονότατα για την απεμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ από τα ζητήματα κακοποίησης των ζώων, σύμφωνα με το νέο νόμο 4039/2012.

Όπως, αφαλώς, θα γνωρίζετε, η έκταση και η ένταση της κακοποίησης ζώων στη χώρα μας έχει πολύ υψηλό δείκτη, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο «βάρβαρες» από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια, μετά από τις επίμονες προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων και τη δική σας συμβολή, είχαμε πετύχει τη δραστηριοποίηση των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων στην πάταξη του εγκλήματος κατά των ζώων, και μόλις αρχίζαμε να διαβλέπουμε για πρώτη φορά κάποιο περιορισμό αυτού του απεχθούς φαινομένου.

Τώρα, δυνάμει του νέου νόμου, γίνεται δυστυχώς ένα τεράστιο πισωγύρισμα σε ένα θέμα τόσο κρίσιμο για τον πολιτισμό μας όπως είναι η προάσπιση της ζωής των όντων που έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε. Ο λόγος είναι, ότι η Δημοτική Αστυνομία (ή κάποιος άλλος δημοτικός υπάλληλος, όπως αναφέρει ο Ν. 4039/2012, στο άρθρο 21) και οι λοιπές αναφερόμενες αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να δράσουν αποτελεσματικά, εφόσον ούτε τα μέσα, την εμπειρία και τις δικαιοδοσίες της ΕΛ.ΑΣ διαθέτουν, αλλά ούτε και μπορούν να συμβάλουν στην αίσθηση της υποχρέωσης που δημιουργεί η παρουσία της. Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη φύση της κακοποίησης συναισθανόμενων όντων, πολλώ δε μάλλον τους σκληροτράχηλους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου που χρόνια τώρα επιδίδονται σε αυτοδικίες και προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους νόμο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μόνη αρχή που μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Η μη περαιτέρω εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στα ζητήματα κακοποίησης, όπως ενημερωθήκαμε από έγκυρες πηγές, προέκυψε μετά τη δική σας παρέμβαση κ. Υπουργέ, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τότε προφορικές και γραπτές δηλώσεις σας, ότι δηλαδή θα κάνατε το ανθρωπίνως και αρμοδίως δυνατό για τον περιορισμό του φαινομένου της κακοποίησης ζώων.

Τώρα, με έντονη δυσαρέσκεια, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε στους υπεύθυνους ευρωπαϊκούς οργανισμούς την εξέλιξη αυτή, η οποία πέραν όλων των άλλων είναι και αντισυνταγματική, εφόσον αφαιτείτε από την ΕΛ.ΑΣ δραστηριότητες οι οποίες προκύπτουν κατ’ ευθείαν από το Ποινικό μας Δίκαιο.

Για αυτούς τους λόγους, αιτούμεθα συνάντηση μαζί σας ώστε να αναστρέψουμε τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη εν τη γενέσει της. Στη συνάντηση αυτή από τη μεριά των φιλοζωικών οργανώσεων θα συμμετέχει η διεπιστημονική μας ομάδα, που αποτελείται από κορυφαίους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και Συνταγματολόγους, καθώς και αντιπροσωπεία των φορέων μας.

Ευελπιστώντας οτι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας, διατελούμε μεθ΄ υπολήψεως.

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοπσονδία και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλκών Σωματείων

Αναστασία Μπομπολάκη
Τηλ. επικοινωνίας 6976489349

Για την
Διεπιστημονική Ομάδα

Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Ρεγγίνα Αργυράκη, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης









Δεν υπάρχουν σχόλια: