Σελίδες

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Λέσβος: Μετά το διεθνές ρεζίλι, απαντούν ότι τα βαρέλια προστατεύουν τα σκυλιά!

Το θέμα των «βαρελόσκυλων» βρίσκεται δημοσιευμένο σε διεθνείς ιστοσελίδες

Ρεζίλι των σκυλιών έγινε στην κυριολεξία η Λέσβος, σε παγκόσμιο επίπεδο, με άλλο ένα θέμα για κακομεταχείριση ζώων που έκανε το γύρο του κόσμου. Η εμπειρία της Ολλανδής Κρίστελ ντε Χας, που το καλοκαίρι βρέθηκε στο νησί, με «βαρελόσκυλα» τα οποία είδε σε όλη τη Λέσβο, έγινε η αφορμή για τη συλλογή 16.000 υπογραφών, που ...

παραδόθηκαν, όπως δημοσιεύσαμε στο adespoto.gr, στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννη Δριβελέγκα.

Το θέμα των «βαρελόσκυλων» της Λέσβου βρίσκεται ήδη δημοσιευμένο σε διεθνείς ιστοσελίδες, όπως το examiner.com. Μαζί με φωτογραφίες και σχετικό βίντεο, που τράβηξε η Κρίστελ ντε Χας κατά την παραμονή της στη Λέσβο φέτος το καλοκαίρι, περιγράφονται οι συνθήκες διαβίωσης των συγκεκριμένων ζώων, που, όπως αναφέρει η ίδια, την «τρόμαξαν».

Όπως εξηγεί το σχετικό κείμενο, τα «βαρελόσκυλα» είναι σκυλιά που εξαναγκάζονται σε μια ζωή απομόνωσης και φτωχών περιβαλλοντικών συνθηκών, με ελάχιστες ή και καθόλου προμήθειες. Είναι δεμένα σε βαρέλια και καθήκον τους έχουν το να φυλάσσουν πρόβατα και κατσίκες, ενώ ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη εργοταξίων ή σπιτιών. Zώα που βλέπει κανείς σε όλην Ελλάδα, όπως έχουμε δημοσιεύσει στο adespoto.gr και ειδικά στην Κρήτη αλλά και την Ικαρία. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε εγκαταλελειμμένους δρόμους και υποσιτίζονται (συγκεκριμένα αναφέρεται πως η συνηθισμένη τροφή τους είναι ''ψωμί, κόκκαλα και ωμά εντόσθια''), χωρίς να πίνουν αρκετό νερό, ενώ τα βαρέλια στα οποία είναι δεμένα δεν τα προφυλάσσουν, από τις καιρικές συνθήκες και τον ήλιο. Στο κείμενο γίνεται επίσης λόγος για τις προσπάθειες του Συλλόγου «EreSOS for Animals» να ταΐσει τα συγκεκριμένα ζώα, χωρίς όμως να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να το κάνει.

Το φαινόμενο επιβεβαιώνει στο και ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Η Κιβωτός», Τέρπος Παπαθεοδώρου. «Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο στη Λέσβο και αφορά κυρίως τους βοσκούς», εξηγεί. «Υπάρχουν πολλά τέτοια σκυλιά στο Μόλυβο και σε διάφορες ορεινές περιοχές, δεμένα σε ένα βαρέλι όλη τους τη ζωή, προκειμένου να φυλάνε τα πρόβατα. Συνήθως είναι μικρά, ώστε να μην έχουν πολλές απαιτήσεις στη διατροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας σκύλος στην Καρύνη, που βρίσκεται δεμένος μέσα στο ποτάμι μαζί με τις πάπιες, και όλοι αδιαφορούν.»





Η εμπειρία της Ολλανδής επισκέπτριας, που είναι παράλληλα και εκπρόσωπος του ολλανδικού Οργανισμού «Atlas Animal Project», έγινε η αφορμή να ξεκινήσει, με το που επέστρεψε στη χώρα της, τη συλλογή υπογραφών για το θέμα των βαρελόσκυλων. Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 16.000 υπογραφές, τις οποίες και κατέθεσε, μαζί με το Ελληνικό Ταμείο για τα Ζώα (GAWF - Greek Animal Welfare Fund), στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννη Δριβελέγκα.

«Δυστυχώς, δεν είναι το πρώτο ρεπορτάζ που έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι περισσότεροι άνθρωποι στα ζώα, αντικατοπτρίζει το επίπεδό τους», προσθέτει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, αδυνατώντας να καταλάβει τα αυτονόητα περί παθητικής κακοποίησης ζώων, επισημαίνει πως το βαρέλι χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους για να μπαίνει μέσα το ζώο όταν βρέχει και να προστατεύεται από το κρύο, και όχι για τιμωρία. Απο εκεί φαίνεται η ασχετοσύνη των βοσκών και όλων αυτών των ανθρώπων. Για προστασία, τα σκυλιά πρέπει να τα πάρετε σπίτι σας και να τους φτιάξετε σπιτάκια σκύλων με κουβερτούλες! Οχι να τα αντιμετωπίζετε σαν εργαλεία και φύλακες!!!

Κανένα σχόλιο δε θέλησε να κάνει για το θέμα ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, που δεν ήταν ενήμερος για τη συλλογή υπογραφών, αναφέρει: «Είναι κάτι που γνωρίζω πως συμβαίνει σε κτηνοτροφικά κτήματα. Οφείλω, ύστερα και από αυτή την ενημέρωση, να φωνάξω τους δύο φιλοζωικούς συλλόγους και να δούμε πώς το αντιμετωπίζουν και τι προτάσεις έχουν. Όσο για τα δημοσιεύματα και τη συλλογή υπογραφών, είναι κάτι που δεν μπορώ, ζώντας σε αυτό τον τόπο, να δεχτώ. Κατανοώ την ευαισθησία που μπορεί να έχει ένας φιλόζωος, αλλά και οι υπερβολές δε χρειάζονται.» Ακόμα ένας πολιτικός που αδυνατεί να καταλάβει τα αυτονόητα και θεωρεί υπερβολικούς τους φιλόζωους. Μπράβο, να τον ξαναψηφίσετε. Αυτοί οι άνθρωποι τελικά όσες υπογραφές και αν συγκεντρωθούν, δεν κατανοούν τι θα πει κακομεταχείριση ζώων.


Adespoto.gr/emprosnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: