Στοιχεία που συγκλονίζουν
70 δισεκατομμύρια ζώα κακοποιούνται κάθε χρόνο
Είναι γνωστά και δημοσιευμένα αυτά τα λυπηρά στοιχεία του 2009 για τα ζώα που σκοτώνονται καθημερινά και βασανίζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά καλό θα ήταν να τα μνημονεύουμε συνεχώς και μάλιστα εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων.
Ζώα για την τροφή μας 10 δισ., 27 εκατ. και 19.000
Κάθε χρόνο 10 δισεκατομμύρια ζώα εκτροφής σφάζονται για τροφή στις ΗΠΑ, 27 εκατομμύρια κάθε μέρα και 19.000 κάθε λεπτό.
50 δισ. και 1.680
Παγκοσμίως η ετήσια σφαγή ζώων ξεπερνά τα 50 δισ. ζώα, κάθε λεπτό 1.680 σφάζονται για την τροφή μας, τα περισσότερα θανατώνονται σχεδόν μόλις ενηλικιωθούν ή και...
μικρότερα, ενώ τα ταχείας εκτροφής κοτόπουλα σε άθλια πτηνοτροφεία σφάζονται σε ηλικία 6-7 μόλις εβδομάδων.
250 εκατ. αρσενικά κοτόπουλα
Η βιομηχανία αυγών στις ΗΠΑ θανατώνει ζωντανά 250 εκατ. αρσενικά κοτόπουλα επειδή δεν παράγουν αυγά και συνεπώς θεωρούνται άχρηστα.
5,5 εκατ. βοοειδή σε ολοκαύτωμα
4,5 εκατ. βοοειδών στην Ευρώπη και 1 εκατ. στις ΗΠΑ ετησίως γεννιούνται για να αποσπαστούν από τις μητέρες τους 1-2 ημέρες μετά τη γέννησή τους, ενώ θα έπρεπε κανονικά να θηλάζουν 6-12 μήνες. Το γάλα πηγαίνει στις γαλακτοκομικές βιομηχανίες για να πωληθεί στους ανθρώπους, ενώ το μοσχαράκι σιτίζεται με βιομηχανοποιημένο γάλα και αφύσικο τρόπο, περιορισμένο και δυστυχισμένο, πριν δώσει το κρέας και ό,τι άλλο έχει για να εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος.
•Πειραματόζωα
25 με 100 εκατομμύρια
Περισσότερα από 25 εκατ. σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται για πειράματα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων μαϊμούδων, χιμπατζήδων, σκύλων, γατιών, κουνελιών, ποντικιών, πουλιών, παραγωγικών και άλλων έμβιων όντων. Μετά το πέρας του πειραματισμού και της απερίγραπτης καθημερινής εξαθλίωσης και βασανισμού τους, όσα επιβιώνουν των πειραμάτων θανατώνονται. Εάν συμπεριλάβουμε και τα μη σπονδυλωτά ζώα, ο αριθμός αυξάνεται σε 100 εκατομμύρια.
Παρά τα όσα υποφέρουν τα ζώα των πειραμάτων στο όνομα της ασφάλειας του ανθρώπου, το 2002 περισσότερα από 50 φάρμακα αποσύρθηκαν από την αγορά ως ακατάλληλα, επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό ή και θανατηφόρα. Ο FDA ανακοίνωσε το 2006 ότι 92% των φαρμάκων που πέρασαν από τα πειραματικά εργαστήρια ζώων απέτυχαν σε κλινικά ανθρώπινες δοκιμές.
•Ζώα συντροφιάς (Σκύλοι - Γάτες)
Αδέσποτα που βασανίζονται στη χώρα μας
Τη δεκαετία του 1990 το τότε υπουργείο Γεωργίας αναφέρθηκε επισήμως σε 300.000 αδέσποτα ζώα πανελλαδικά. Σήμερα υπολογίζεται να έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός τους, χωρίς να έχουμε επίσημη στατιστική μελέτη. Ο βασανισμός των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα παραμένει έντονος. Στα αστικά κέντρα παρουσιάζεται μείωση των περιστατικών βασανισμού τους, ενώ παραμένουν στα ίδια επίπεδα στην επαρχία. Περίπου 2 εκατ. Έλληνες είναι κάτοχοι ζώου. Ένα στα πέντε ιδιόκτητα ζώα κακοποιείται από πρόθεση ή άγνοια. Οι φόλες αποτελούν δυστυχώς το σοβαρότερο κίνδυνο κατά της ζωής των αδέσποτων ζώων. Η Φιλοζωική Εταιρεία προσφέρει βοήθεια σε περίπου 1.500 αδέσποτα ετησίως και συμμετέχει ενεργά στην αποτροπή της κακοποίησής τους. Ευχαριστούμε όσους δήμους συνεργάζονται μαζί μας και μεριμνούν για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους.
Στην Ευρώπη
Κάθε χρόνο 6 με 8 εκατ. σκύλοι και γάτες οδηγούνται σε καταφύγια στην Ευρώπη, εκ των οποίων 3-4 εκατ. ευθανατώνονται λόγω μη υιοθεσίας τους στο καθορισμένο διάστημα παραμονής τους. Στην Ελλάδα αυτό απαγορεύεται με νόμο και μετά από σκληρό αγώνα των ελληνικών φιλοζωικών οργανώσεων για απαγόρευση της ευθανασίας σε υγιή ζώα.
80% των κουταβιών στις ΗΠΑ
Το 80% των κουταβιών που πωλούνται σε pet shops στις ΗΠΑ προέρχονται από εκτροφεία όπου άρρωστα και ταλαιπωρημένα θηλυκά σκυλιά ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και αναπαράγουν από 2-4 εκατ. κουτάβια ετησίως, για να ζήσουν στην ίδια αθλιότητα μέχρι να υιοθετηθούν και εφόσον εξασφαλίσουν καλούς ανάδοχους. Διαφορετικά ο βασανισμός και η εγκατάλειψη θα συνεχίζεται διά βίου, εφόσον τα στατιστικά διάσωσης ιδιόκτητων σκύλων και γατιών στην Ευρώπη από φιλοζωικές οργανώσεις ανέρχονται σε περίπου 2.500 ετησίως. Αυτό, φυσικά, εάν έχει καταγγελθεί η κακοποίηση.
•Ζώα για την ψυχαγωγία μας
100% βασανισμός ζώων στα τσίρκο
Δεν υπάρχει κανένα τσίρκο στο κόσμο όπου να μη διαπιστώθηκε από ελέγχους βασανισμός των ζώων, αφόρητη ταλαιπωρία, κακοποίηση κατά την εκπαίδευση, ανείπωτη εξαθλίωση κατά τις μεταφορές και τα ταξίδια κλεισμένα σε άθλια κλουβιά και trailers, νηστικά και διψασμένα. Η Ελλάδα σήμερα προσπαθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Δανία που απαγόρευσε διά νόμου την είσοδο τσίρκο με χρήση ζώων για το πρόγραμμά τους. Ο νέος νόμος για την προστασία των ζώων γενικότερα στη χώρα μας, που ελπίζουμε σύντομα να ψηφιστεί, ευτυχώς το έχει συμπεριλάβει. Δυστυχώς, αργεί να ψηφιστεί.
•Γουνοφόρα
350.000 μωρά-φώκιες
Το 2006 περισσότερα από 350.000 μωρά-φώκιες εξοντώθηκαν βάναυσα με ρόπαλα στην ετήσια γιορτή κυνηγιού φώκιας στον Καναδά, εκ των οποίων το 98% ήταν μικρότερα των 3 μηνών, ενώ το 2001 αναφορές κτηνιάτρων έδειξαν ότι 42% από τις φώκιες που κυνηγήθηκαν γδάρθηκαν ζωντανές και έχοντας τις αισθήσεις τους.
και 30 εκατ. ακόμα γουνοφόρα
Μινκ, αλεπούδες, τσιντσιλά κ.λπ. θανατώνονται βίαια κάθε χρόνο σε εκτροφεία γούνας με μεθόδους όπως η ηλεκτροπληξία και η δηλητηρίαση. Κανένας ακόμα νόμος στις ΗΠΑ δεν έχει βάλει περιορισμούς και νόμους για την προστασία αυτών των ζώων.
Σκύλοι-γάτες θυσία στο εμπόριο γούνας
Πολλές επώνυμες εταιρείες ρούχων δηλώνουν στις ταμπέλες ότι η γούνα είναι ψεύτικη. Παρόλα αυτά η κινέζικη αγορά εξάγει 2 εκατ. γούνες σκύλων και γατιών ετησίως για τον σκοπό αυτό, με ζώα που περνάνε ανείπωτα βασανιστήρια και φρικαλέες μεθόδους γδαρσίματος της γούνας τους όταν είναι ακόμα ζωντανά.
•Άγρια ζωή
Κάθε χρόνο 3.000 γορίλες, 3.000 χιμπαντζήδες και χιλιάδες bonobos θανατώνονται βάναυσα στην Αφρική για το κρέας τους, με τις «ευλογίες» και την αρωγή της βιομηχανίας κρέατος στις περιοχές αυτές. Τα ορφανά στην πλειονότητά τους πεθαίνουν επίσης από έλλειψη τροφής και μητρικής φροντίδας.
Το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης δηλώνει ότι αναγκάζεται να σκοτώσει ετησίως περίπου 2 εκατ. άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων και σπάνιων ειδών, με αίτημα των κυνηγών, αγελαδάρηδων κ.λπ., ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση χρησιμοποιεί την τακτική του πυροβολισμού, της δηλητηρίασης και της ζωντανής πυρπόλησης των ζώων προκειμένου να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
•Θαλάσσια ζωή στο βωμό του κέρδους
Δισεκατομμύρια είδη ψαριών σκοτώνονται ετησίως για να φάμε. Ψάρια των ωκεανών, των λιμνών, των θαλασσών. Πλάσματα που συλλαμβάνονται και εκτελούνται με απίστευτη βιαιότητα και αφόρητο βασανισμό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 100 εκατ. καρχαρίες, 300.000 φάλαινες, δελφίνια, 250.000 απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες και δεκάδες χιλιάδες πουλιά. Από το άθλιο ψάρεμα γαρίδας μέχρι την αχαλιναγώγητη αλίευση και θανάτωση θαλάσσιων ειδών που απειλούνται με αφανισμό ειδών, η αλιεία για το πιάτο μας αποτελεί επίσης μία από τις πλέον ανεξέλεγκτες και βασανιστικές μεθόδους εξόντωσης έμβιων ειδών, που απαιτεί σκεπτικισμό και δράση αποτροπής και απαγορεύσεων.
Πηγές
http://news.change.org
Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου