Σελίδες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Επιστολή της ΠΦΠΟ προς Δήμους για τις υποχρεώσεις τους προς τα αδέσποτα ζώα και για ενημέρωση των δημοτών

Με επιστολή της προς τους Δήμους της επικράτειας και με κοινοποίηση προς το ΥΠΑΑΤ, η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία υπενθυμίζει τη σύμφωνα με το νόμο αρμοδιότητά τους να φροντίζουν για τις έγκαιρες επανεντάξεις των ζώων που έχουν αποθεραπευθεί στις περιοχές από όπου περισυλλέχθηκαν προκειμένου να μην «δημιουργούνται» ασυλοποιημένα ζώα. Μεταξύ άλλων, ζητά από τους Δήμους την ενημέρωση των δημοτών για τη φύση και το ρόλο των δημοτικών καταφυγίων και καλεί την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (Κ.Α.Φ.Ε) να αποστείλει διευκρινιστική του νόμου επιστολή προς κάθε αρμόδια αρχή, ώστε να σταματήσει η παράνομη ασυλοποίηση ζώων. Ακολουθεί η επιστολή :
Προς:
Τους Δήμους της Επικράτειας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Α.Τσαυτάρη

Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΑΑΤ
κ. Μ. Χαρακόπουλο

Διεύθυνση Κ.Α.Φ.Ε. του ΥΠΑΑΤ
Κα Χ. Δηλέ
 


             Αθήνα, 10.11.2013 
Aρ.Πρωτ. 0353/10.11.13


Αξιότιμοι κύριοι,

Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 9 «Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς»του Ν. 4039/2012αρμοδιότητά σας είναι να φροντίζετε για τις έγκαιρες επανεντάξεις των ζώων που έχουν αποθεραπευθεί στις περιοχές από όπου περισυλλέχθηκαν προκειμένου να μην «δημιουργούνται» ασυλοποιημένα ζώα, καθώς επίσης και  η ενημέρωση των δημοτών σας για τη φύση και το ρόλο των δημοτικών καταφυγίων, και ότι αυτή δεν είναι η μόνιμη απομάκρυνση από τους δρόμους της πόλης και ο μόνιμος εγκλεισμός τους, αλλά η εφαρμογή του νόμου με σκοπό την επαναφορά τους στο αστικό περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να συμβιώνουν όλοι αρμονικά.
Αυτό σημαίνει χρονικό διάστημα το μέγιστο 20-30 ημέρες σε περιπτώσεις ασθενών ή τραυματισμένων ζώων και ανάλογα με τις περιστάσεις και την έκθεση των συνεργαζόμενων κτηνιάτρων, και 10-12 ημέρες σε περιπτώσεις υγιών ζώων που εισήλθαν για στείρωση.
Παρακαλούμε για τη συμμόρφωσή σας με τα νόμιμα, άλλως θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να στραφούμε εναντίον του Δήμου σας με κάθε νόμιμο εξώδικο ή ένδικο μέσο προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος.
Επιπροσθέτως καλούμε   την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (Κ.Α.Φ.Ε) να αποστείλει διευκρινιστική του νόμου επιστολή  προς κάθε αρμόδια αρχή, ώστε να σταματήσει  η παράνομη ασυλοποίηση ζώων και να προτρέψει αυτήν για συνεχή ενημέρωση των πολιτών μη εγκατάλειψης των ζώων  συντροφιάς και  μέριμνας  για την στείρωσή  τους.
Είναι  άκρως υποκριτικό και παράλογο ο πολίτης-κηδεμόνας ζώου , που  σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται  για  την ύπαρξη  αδέσποτων ,να  δυσανασχετεί  με αυτά και να επιζητεί την εξαφάνισή τους μέσα στα « μπουντρούμια –κελιά»  των δημοτικών κυνοκομείων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
         Η Πρόεδρος                       Η Αντιπρόεδρος                   Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη        Μαρίζα Χριστοδούλου        Μαρία Χουστουλάκη
  


Δεν υπάρχουν σχόλια: